Шнурко-Табакова, яка лобіює російські інтереси в інтернет-торгівлі України, виявилася експертом Генштабу ЗСУ

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.НЕТ”

(FB)

Російська влада намагається нав’язати Україні свої митні збори руками підконтрольної російським інтересам Асоціації підприємств інформаційних технологій України.
Голова правління АПІТУ Елліна Шнурко-Табакова – також за випадковим збігом є головою експертної ради Головного управління зв’язку та захисту інформації (ГУСІЗ) Генерального штабу Збройних сил України.

Небувалий скандал виник у сфері інтернет-торгівлі, який чітко показав, як агенти впливу РФ намагаються диктувати Україні свої умови.

17 жовтня російські ЗМІ повідомили про плани РФ знизити поріг безмитного ввезення на товари інтернет-магазинів протягом найближчого місяця:
“Федеральна митна служба (ФМС) Росії запропонувала знизити поріг безмитного ввезення товарів, придбаних на іноземних інтернет-сайтах, з 1 тисячі євро до 22 євро протягом одного місяця.
Крім того, митники пропонують уніфікувати дані правила для всіх країн – учасниць Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), щоб не відбулося перетікання товарних потоків у держави з більш пільговими правилами ввезення”.

Очевидно, це рішення продавлюється Путіним у всіх сусідніх країнах, оскільки введення мит за посилки понад 22 євро вже впровадила Білорусь.

Ну, здавалося б, яке відношення Україна має до Євразійського економічного союзу? З якого дива Україна буде виконувати рішення Федеральної митної служби РФ? Та навпаки, чим вищі мита в РФ, тим більше зможуть виграти українські магазини й поштові компанії, адже зрозуміло, що росіяни почнуть через Україну торгувати.

Росія веде проти України жорстку митну війну, обриває всі економічні і торговельні зв’язки, продовжує військову агресію і вбиває наших людей – хто ж підіграватиме російським інтересам в Україні?

А ось знайшлися – і цим виявили, хто в них справжні господарі.

Якась громадська організація Асоціація підприємств інформаційних технологій України, до якої входить значна кількість інтернет-магазинів, що активно працюють в Російській Федерації, раптом відразу після російських заяв запропонувала законопроект – знизити в Україні поріг безмитної торгівлі зі 150 євро зараз до все тих же 22 євро!
Думаю, цілком очевидно, чиї інтереси вирішила обслужити АПІТУ в даному випадку.

Законопроект був АПІТУ підготовлений і направлений до Кабінету Міністрів України.

Посилалися на європейський досвід – ось як це прокоментував глава AIN.UA Артур Оруджалієв:
“У своєму зверненні до Міністерства фінансів АПІТУ посилається на європейський досвід подібних обмежень. І він дійсно існує. За одним “невеликим” винятком: мова йде не про покупки за межами країни, а про покупки за межами ЄС. Всередині ж Євросоюзу (а це взагалі-то 28 країн із величезним вибором товарів та серйозною конкуренцією серед продавців) покупки не обкладаються додатковим податком. Але в своїй пропозиції АПІТУ цей момент чомусь зневажила”.

Більш того, зараз поріг безмитної торгівлі в сусідній з нами Молдові – 300 євро.

І чомусь для Молдови нижча податкова база в порівнянні з сусідами вигідна.

Відповіддю на ініціативу АПІТУ стала хвиля обурення в суспільстві, при цьому глава правління АПІТУ Елліна Шнурко-Табакова назвала критиків свого законопроекту “уйо*ками”.

Однак після того, як в соцмережах почалася кампанія по блокаді інтернет-компаній зі складу АПІТУ, законопроект був відкликаний.

Творець найбільшого українського українського інтернет-магазину “Розетка” Владислав Чечоткін діям АПІТУ не довіряє і вважає, що це скандальний законопроект переслідував своєю метою знищення конкурентів, а аж ніяк не боротьбу за збирання податків. Та вважає, що АПІТУ продовжить спроби пролобіювати це рішення.

Відкликання законопроекту – хороший сигнал здатності людей мобілізуватися для захисту своїх інтересів.

Апофеозом скандалу стала інформація глави компанії “Нові технології” Олексія Какави, учасника тендерів Міністерства оборони, який повідомив, що глава правління АПІТУ Елліна Шнурко-Табакова є також главою експертної ради Головного управління зв’язку та захисту інформації (ГУЗІС) ГШ ЗСУ, і в цій ролі контролює всі поставки систем зв’язку і захисту інформації в Збройних силах України.

Який цінний експерт у Генштабі ЗСУ – мабуть, з великим авторитетом в Російській Федерації…

Читайте також:
Бутусов: Кампанію з контрактами ЗСУ провалено. Потрібна сьома хвиля мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна