Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Новинського

 

Верховна Рада зняла недоторканність з народного депутата від “Опозиційного блоку” Вадима Новинського. За притягнення до кримінальної відповідальності Новинського на ранковому засіданні в четвер, 8 грудня, з першої спроби проголосували 228 депутатів.

Від Блоку Петра Порошенка це рішення підтримали 103 депутати, від “Народного фронту” – 55, “Батьківщина” дала 12 голосів, “Самопоміч” – 25, Радикальна партія – 15. Не голосували “Опозиційний блок” та групи “Відродження” і “Воля народу”.

Перед голосуванням генпрокурор Юрій Луценко з трибуна зачитав подання щодо Новинського. Він повторив озвучені раніше дані про причетність Новинського до спроб екс-президента Віктора Януковича усунути з посади покійного нині митрополита УПЦ МП Володимира (Сабодана).
Новинський, за даними слідства, намагався добитися цього шляхом тиску на особистого помічника Володимира – архієпископа Олександра Драбинка та позбавлення його волі.

Варто зазначити, що наразі йдеться лише про зняття імунітету й притягнення депутата до кримінальної відповідальності. Подань на затримання й арешт поки що немає, як і повідомлення про підозру.

Вадим Новинський перебував у залі Верховної Ради і слухав доповідь Луценка з усмішкою.

“Питання, яке розглядає Верховна Рада, подання генерального прокурора, якщо до його підійти неупереджено з юридичною освітою та уважно прочитати, то відразу видно, що це політичний детектив, обґрунтований на доносі, лжесвідченнях, допущеннях і фантазіях Генеральної прокуратури”, – сказав сам нардеп у виступі.

Новинський подякував Регламентному комітету ВР, який ухвалив “об’єктивне” рішення, згідно з яким це подання “не відповідає критеріям об’єктивності, достатності та обґрунтованості”.

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради Павло Пинзеник доповів рішення свого комітету щодо подання Генеральної прокуратури про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Вадима Новинського.
Павло Пинзеник нагадав, що комітет “не має достатніх підстав для надання висновку про вмотивованість та обґрунтованість подання”.

За його словами, комітет “не одержав достатніх відомостей, які підтверджували б причетність Новинського до скоєння правопорушень, вказаних у поданні, підтриманим та внесеним Генеральним прокурором України”.

Таким чином, це перший випадок, коли Рада дала згоду на зняття депутатської недоторканності з депутата без згоди Регламентного комітету.

Читайте також:
Луценко натякнув, що Регламентний комітет ВР не прийняв рішення
по Новинському з “егоїстичних” міркувань

Ще перед голосуванням Вадим Новинський заявив журналістам, що він спокійно сприйме будь-яке рішення ВР щодо позбавлення його недоторканності і не збирається переховуватися від слідства та тікати з країни.

Він заявляє, що його справа є наслідком політичного замовлення.

Нагадаємо, 16 листопада Регламентний комітет Верховної Ради відклав питання про зняття депутатської недоторканності з Новинського, який фігурує в кримінальній справі про тиск на церкву, зажадавши додаткових пояснень від ГПУ.
Тоді комітет одностайно підтримав пропозицію розглянути вказане питання на наступному засіданні.

Луценко заявив, що вважає “кришування” у справі Вадима Новинського неприпустимим.

Як писала “Новинарня“, генеральний прокурор Юрій Луценко 3 листопада скерував до Верховної Ради подання, в якому просить дозволити притягнення до кримінальної відповідальності депутата Вадима Новинського.
Новинський проходить як співучасник в одному з епізодів “великої справи Януковича”, де йдеться про узурпацію влади та вплив на українську церкву.

Генпрокуратура звинувачує Новинського за трьома статтями, йому загрожує 5 років ув’язнення.

Предмет правопорушення – незаконна ізоляція у вересні-грудні 2013 року помічника глави УПЦ МП Олександра Драбинка, до якої, за версією Генпрокуратури, був причетний Новинський, а також президент Янукович та правоохоронці Києва.
Як відомо, саме в той час влада тиснула на хворого митрополита Володимира, аби він зрікся керівництва в УПЦ МП на користь ставленика Януковича.

6 грудня генпрокурор Юрій Луценко повідомив журналістам, що митрополит Олесандр Драбинко дав свідчення у справі Вадима Новинського в суді і покинув Україну.

Читайте також:
“Різне ставлення до церкви”. Олігарх Новінський
і митрополит Драбинко прокоментували свою “бійку”

Генпрокуратура допитала предстоятеля УПЦ МП у справі Новинського-Драбинка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна