Активісти ініціювали проект “Кровомобіль” для воїнів АТО

 

З нагоди Дня Збройних сил України активісти БФ “Клуб Дивосвіт” та Асоціації молодих донорів України презентували медично-рятувальний проект “Кровомобіль” і оголосили про початок збору коштів на онлайн-платформі Всеукраїнського центру волонтерів People’s Project.

Як повідомляє”Новинарня” з посиланням на прес-службу благодійного фонду, проект започаткували за підтримки Міністерства охорони здоров’я за погодження Міністерства оборони України. Його презентація відбулася 6 грудня.

Зібрані кошти спрямують на придбання транспортного засобу і необхідного обладнання для оперативного забезпечення кров’ю та її компонентами важкопоранених військових у зоні АТО.

“Втрата крові – одна з найпоширеніших причин смерті у зоні АТО. Щоб врятувати якомога більше життів наших захисників, їм необхідно надати допомогу під час першої, так званої «золотої», години після поранення. Для цього потрібно транспортувати кров до пацієнта, а не навпаки, – заявив лікар-ініціатор проекту “Кровомобіль”, радник міністра охорони здоров’я Ростислав Зауральський.

Статистика роботи першого "кровомобіля"

Статистика роботи першого “кровомобіля”

За його словами, з 2014 року в зоні проведення АТО вже діє спеціально оснащений автомобіль, який дозволяє перевозити кров та її компоненти з дотриманням спеціального режиму транспортування. Його робота врятувала життя більше двом сотням бійців. Машина проїхала понад 40 000 км та перевезла більше 100 літрів компонентів донорської крові.

Однак активна діяльність в екстремальних умовах Сходу України сильно послабила ресурс діючого “кровомобіля”. На сьогоднішній день він потребує ремонту практично після кожного виїзду, що позначається на ефективності. Навіть в умовах відносного “затишшя” на лінії фронту однієї машини недостатньо для своєчасного реагування на всіх ділянках зіткнення.

Тому зараз надзвичайно важливо знайти кошти на заміну авто та збільшення можливостей медичної служби оперативного реагування.

“Суспільство не повинно забувати про своїх захисників. Проект «Кровомобіль» має діяти. Ми плануємо реалізувати його в три етапи. На першому етапі необхідно протягом трьох місяців зібрати 457 237 грн. на новий автомобіль та обладнання. На другому – оновити обладнання в машині, що вже працює в зоні АТО. Третій етап передбачає закупівлю чотирьох пересувних станцій для збору крові, які будуть діяти на усій території України”, – пояснила громадська діячка, голова правління фонду “Клуб Дивосвіт” Оксана Тюпа.

krovomobil

Волонтери наголосили, що “Кровомобіль” має величезний потенціал і у цивільних умовах. Успішна реалізація проекту значно посилить вітчизняну систему медицини катастроф і допоможе ефективно реагувати на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.

Волонтери звертаються до всіх небайдужих громадян по допомогу, адже від цього залежить збереження життя українських воїнів.

Читайте також:
“5 – 300, 2 – 200. ТІЛЬКИ НЕ СПИ!”
Розповідь волонтерки, яка рятувала поранених під Станицею Луганською

Звіт начмеда ЗСУ: все є на 90%, меддопомога максимально наближена до “передка”

У Києві з аукціону продавали ікони, написані на ящиках з-під набоїв,
щоб підтримати добровольчий шпиталь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна