Прем’єр-міністр Італії програв на референдумі й подає у відставку

 

Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці визнав результати референдуму, згідно з яким більшість італійців не підтримали ініційовані ним зміни до Конституції. Він заявив, що подасть у відставку вже сьогодні, 5 грудня, після того як підтвердяться результати плебісциту.

“Мій досвід перебування в уряді на цьому завершився, – зазначив Ренці, взявши на себе повну відповідальність за “винятково очевидну” поразку. – Удень я зберу засідання Ради міністрів, а потім піду в Квіринальський палац, щоб подати у відставку”.

Згідно з даними екзит-полу, проведеного Piepoli Institute/IPR на замовлення державної телерадіомовної компанії RAI, проект реформ підтримали 42-46%, тоді як “ні” сказали 54-58% учасників голосування.

Явка на референдумі була висока і склала 57%.

На референдум було винесено питання про схвалення законопроекту щодо зміни Конституції Італії, в результаті якого кардинально реформується політична система країни: змінюється порядок формування Сенату, скорочується його чисельність, зменшуються функції і повноваження, скорочується фінансування.
В результаті реформи зменшилися б повноваження регіонів країни, питання енергетики, стратегічної інфраструктури та цивільного захисту вирішувалися безпосередньо президентом.

Як відомо, голосувати проти змін на референдумі закликали політичні сили, які критикують Європейський Союз, сподіваються на відставку прем’єр-міністра і вихід Італії із єврозони.
Перемога цих сил, на думку аналітиків, може викликати коливання в банківському секторі Італії і підштовхнути єврозону до фінансової кризи.

Ренці раніше обіцяв піти у відставку, якщо зміни не будуть підтримані.

Маттео Ренці – лідер центристської Демократичної партії – обіймав посаду прем’єр-міністра Італії з 22 лютого 2014 року. Перед тим він був мером Флоренції та президентом провінції Флоренція.

Читайте також:
Ситуація з популістами у владі Італії та ЄС лише загострюватиметься, – експерт

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна