На виборах президента Узбекистану інтриги не було

59-річний виконувач обов’язків президента Узбекистану, прем’єр-міністр Шавкат Мірзійоєв здобув перемогу на виборах глави держави 4 грудня, набравши 88,61% голосів.
Про це в понеділок, 5 грудня, заявив голова центрвиборчкому республіки Мірза-Улугбек Абдусаломов, повідомляє “Інтерфакс”.

“За Мірзійоєва віддали свої голоси 15 млн. 906 тис. 724 осіб, або 88,61% виборців, що взяли участь у голосуванні”, – сказав він на брифінгу.

За попередніми даними ЦВК, на виборах проголосували понад 17 млн. 941 тис. осіб, що становить 87,83% від загальної кількості виборців.

Представники спостережної місії ОБСЄ розкритикували вибори, заявивши, що не були забезпечені умови для повністю вільного і прозорого процесу, повідомляє Reuters.

“Домінуюче становище державних органів та обмеження основних свобод підривали політичний плюралізм і призвели до кампанії, позбавлені справжньої конкуренції”, – сказав представник місії.

Він додав, що це показало необхідність всеосяжних реформ в країні.

Мірзійоєв був висунутий кандидатом у президенти Рухом підприємців і ділових людей – Ліберально-демократичною партією Узбекистану.

Позачергові вибори в Узбекистані проводилися у зв’язку зі смертю президента Іслама Карімова, який помер 2 вересня на 79-му році життя після перенесеного інсульту. Раніше на всіх виборах, починаючи зі здобуття Республікою Узбекистан незалежності, перемагав колишній глава республіканської компартії Карімов.

Вважається, що він буде продовжувачем політики Карімова. Водночас Мірзійоєва називали “найбільш проросійським” із можливих кандидатів на посаду наступника.
Він був призначений в.о. президента після смерті Іслама Карімова всупереч конституційній нормі, за якою посаду мав тимчасово обійняти спікер верхньої палати парламенту.

На пост глави держави претендували всього чотири кандидати. Крім фаворита – також провладні Хотамжон Кетмонов (Народно-демократична партія), Сарвар Отамурадов (Демократична партія) і Нарімон Умаров (Соціал-демократична партія “Адолат”).

Читайте також:
Дочка покійного президента Узбекистану померла від отруєння, – ЗМІ

“Сфери впливу”. Росія пробачила Узбекистану борг $900 млн.

26,5 років Карімова та інші “найтриваліші” президенти екс-СРСР. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна