Мінфін надав доступ до реєстру переселенців фірмі з очевидними зв’язками в Росії

 

Приватна компанія з сумнівною репутацією та офісом у Москві виграла тендер Міністерства фінансів на проведення верифікації тимчасвово переміщених осіб зі сходу України.

Про це пише волонтер Леся Литвинова у статті для DT.UA.

У рамках пілотного проекту з верифікації соціальних виплат тимчасово переміщеним особам, Мінфін надав реєстр переселенців колекторській фірмі, яка має очевидні зв’язки з Росією, наділивши її повноваженнями, що йдуть у розріз із законодавством та правами людини, йдеться в матеріалі.

Після звернення кількох переселенців активісти, що спеціалізуються на юридичній допомозі внутрішньо переміщеним особам (ВПЛ), встановили, що дзвінки надходять  від колекторської фірми “Дельта М Юкрейн”.

Ця компанія працює в Україні вісім років. За її власною інформацією, центральний офіс “Дельти М Юкрейн” розташований у Києві. Проте вона також має офіс у Москві й контакт-центр у Воронежі.

З’ясувалося, що за підсумками тендеру, саме цю компанію Мінфін обрав підрядником для проведення верифікації.

Як зазначає Литвинова, в договорі, укладеному між міністерством та компанією 11 листопада, є декілька пунктів, що викликають питання. Так, незважаючи на те, що в ньому прописана “необхідність захисту персональних даних у межах чинного законодавства”, виконавцю надається право залучати до виконання замовлення третіх осіб.

Ще більше запитань викликають технічні вимоги до верифікації. Так, пункт 1.1.1 договору, по суті, передбачає, що замовник надає виконавцю реєстр фізичних осіб-переселенців.

“Цим договором Замовник доручає, а Виконавець бере на себе зобов’язання надавати Замовникові послуги з фізичної верифікації за кодом ДК 016:210 — 82.91.1 — послуги агентств зі збирання платежів і послуги бюро кредитних історій, за кодом CPV за ДК 021:2015 — 79940000-5 — послуги колекторських агентств, Згідно з реєстром фізичних осіб, наданим Замовником”, – цитує Литвинова текст договору.

За словами волонтерки, сьогодні людей і організацій, яких може зацікавити такий реєстр, стає все більше.

“По суті, база переселенців із набором персональних даних — це і повна база інформації про житло, що пустує, на непідконтрольних територіях; і список адрес, за якими проживають “вороги молодої республіки“; і клондайк для фахівців з афер на ринку житла й землевідведення; і багато чого іншого”, – йдеться в статті.

Фактично, результатом пілотного проекту з верифікації ВПЛ стала втрата контролю над реєстром переселенців. До яких наслідків це призведе, спрогнозувати неможливо. Але торкнуться вони не Мінфіну, а громадян, які довірили свої персональні дані державі.

Читайте також:
У Донецьку бойовики захопили у полон переселенця, який приїхав забрати речі

Розенко: Із 450 тисяч “липових” переселенців свій справжній статус підтвердили 80 тисяч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна