У Сирії урядові війська взяли під контроль 60% Алеппо, вибивши повстанців ще з одного району

Сирійська армія разом із союзниками взяла під контроль район Тарік аль-Баб у східній частині Алеппо, який раніше контролювали повстанці.

Таким чином, за три тижні після початку операції в цьому місті, урядові війська взяли під контроль загалом близько 60% території Алеппо, зазначає BBC.

За даними сирійських правозахисників, під час боїв за Тарік аль-Баб загинули та зазнали поранень десятки бійців з обох сторін конфлікту. Тепер урядові сили контролюють дорогу, яка проходить через місто і з’єднує його західні райони з аеропортом.

Повідомляється, що мешканці міста масово переходять у квартали, зайнятих військовими. Гуманітарні організації готуються до збільшення напливу біженців.

За деякими оцінками, у кварталах, які перебувають під контролем повстанців, досі залишається близько 250 тисяч людей. Запаси продовольства і медикаментів там майже вичерпані.

Координатор гуманітарної допомоги ООН Стівен О’Браєн назвав оточені райони Алеппо “одним гігантським кладовищем”.

ОНОВЛЕНО. Сили опозиції збили в суботу літак сирійських урядових ВПС над східною частиною Алеппо. Про це повідомляє телеканал Al Mayadin.
За даними телеканалу, літак впав в районі військового аеродрому Нейраб. За попередніми даними, екіпаж літака загинув. Тип літака в повідомленні не вказано.

Сили президента Сирії Башара Асада вважають повний контроль над другим за розмірами сирійським містом, яке колись було ключовим торгово-промисловим центром країни, ключовою метою в боротьбі проти повстанців.

Протягом останніх чотирьох років Алеппо було розділене на дві приблизно рівні частини, які контролювалися повстанцями та проурядовими силами. Однак 15 листопада проурядові війська почали інтенсивний наступ на позиції противників.

Наступ сирійської армії триває за підтримки шиїтських ополчень, які фінансуються Іраном, та російської авіації. Хоча Росія стверджує, що саме Алеппо її авіація не бомбить.

Водночас високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та безпеки Федеріка Могеріні наголосила, що навіть як сили Асада захоплять усі райони Алеппо, війна в Сирії не припиниться.

“Я переконана, що з падінням Алеппо війна не закінчиться”, – сказала Могеріні під час панельної дискусії на конференції в Римі зі спецпосланцем ООН Стеффаном де Містурою, повідомляє Reuters.

Читайте також:
Російська авіація застосувала по Алеппо касетні бомби, десятки жертв

Санкції ЄС проти Росії через авіаудари по Алеппо заблоковані Італією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна