Лідер США – Трамп – уперше за кілька десятиліть напряму провів переговори з Тайванем

Обраний президент США Дональд Трамп вперше за кілька десятиліть як американський лідер безпосередньо поговорив з президентом Тайваню.

У заяві групи, яка займається питаннями передачі влади в США, йдеться про те, що Трамп обговорив із Цай Інвень “тісні зв’язки у сфері економіки, політики та безпеки” під час телефонної розмови, передає ВВС.

Адміністрація президентки Тайваню Цай Інвень зазначила, що в розмові з Трампом брали участь глава МЗС та глава ради нацбезпеки Тайваню.

Трамп у своєму “Твіттері” повідомив, що Цай сама подзвонила йому, аби привітати з перемогою на президентських виборах в США.

Офіційний Китай відреагував на контакт Трампа та Інвень, надіславши ноту протесту.

На думку глави МЗС КНР Ван Ї, ця розмова “не може змінити ситуацію, що склалася щодо Китаю у міжнародному співтоваристві”.

Також в МЗС Китаю назвали розмову Трампа та Інвень “дитячою хитрістю Тайваню”.

Cам Трамп, реагуючи на критику щодо розмови з Цай Інвень, заявив: “Цікаво: США продає Тайваню військової техніки на мільярди доларів, а я повинен не відповідати на дзвінок з привітанням”.

Як відомо, з 1979 року у США діє закон про відносини з Тайванем, який закріплює співпрацю у багатьох сферах, але оминає увагою загальноприйняті дипломатичні зносини.
Китай розглядає Тайвань як власну провінцію і виступає проти офіційних контактів між іншими державами і Тайванем. Цієї політики “єдиного Китаю” дотримуються і США.

Тайвань – частково визнана держава на однойменному острові, що офіційно називає себе Китайська Республіка.
Китайська Республіка була заснована в 1911 році після повалення монархії в Китаї та контролювала значну частину материкового Китаю і Монголії. Після поразки в громадянській війні 1946-1950 років правлячої в КР партії Гоміньдан її діячі перебазувалися на Тайвань і проголосили місто Тайбей тимчасовою столицею Китайської Республіки. Відтак із того часу під контролем “капіталістичної” КР – напротивагу комуністам КНР – залишаються тільки острови Тайвань, Пенху, Цзіньмень, Мацзу та інші невеликі прилеглі острови. Незважаючи на фактичну юрисдикцію тільки над цими островами, до 1970-х років Китайська Республіка визнавалася більшістю держав і міжнародних організацій як законна влада всього Китаю; до 1971 року її представник займав крісло Китаю в ООН.

Читайте також:
Президентом Тайваню вперше стала жінка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна