Тука: На Донбасі може спалахнути повстання, але ми ще не здатні його підтримати

 

Проукраїнські громадяни, що залишаються на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, можуть підняти повстання проти бойовиків. Як передає “Новинарня“, таку думку в інтерв’ю “Апострофу” висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, екс-голова Луганської ВЦА Георгій Тука.

“Була в мене така інформація, що в принципі навіть на сьогоднішній день теоретично є можливість зсередини підняти там повстання. Але є величезна ймовірність того, що це повстання буде втоплене в крові усім цим мотлохом, яке прибуло ззовні. І є великі сумніви в тому, що нам вдасться підтримати це повстання зі свого боку (українською армією)”, – сказав Тука.

“Я зустрічався з представниками двох таких територій, які хотіли підняти повстання. Оскільки це питання знаходиться поза межами моєї компетенції, я направив їх у відповідні структури.
Але при цьому щосили закликав їх не гарячкувати. Тому що є негативний досвід Варшавського повстання в роки Другої світової війни. Його організатори розраховували на допомогу Червоної армії, яка так і не приїхала, тому повстання було придушене. Щоб подібне не повторилося у нас, нам необхідно зараз стримуватися”, – зазначив заступник міністра з питань окупованих територій.

Георгій Тука вважає, що частина бойовиків, яка має українське громадянство, зараз перебуває у вкрай складному моральному стані і вже готова скласти зброю.

“Якщо брати бойовиків з кількості громадян України, то настрій паскудний. Багато хто готовий скласти зброю”, – сказав заступник міністра.

Він розповів, що чим менше місцевих на Донбасі хотіли брати зброю в руки, тим більша кількість російських найманців закачувалась ззовні.

За словами Туки, на сьогодні серед бойовиків “Д/ЛНР” місцевих залишилося 30%, все решта – це “ихтамнеты” (військові з Росії).

Заступник міністра вважає, що Україна не готова до наступу на Донбасі.

“У нас є прекрасні бойові генерали. Я таких знаю не одного і не двох. Я пишаюся дружбою з ними… Михайло Забродський, Андрій Ковальчук. Це майбутнє нашої армії. Це прекрасні командири, за якими хлопці підуть, куди завгодно. Але, крім людського ресурсу, потрібно мати і технічні можливості. Наступати ми ще не готові. У нас достатньо коштів, щоб стримати будь-який наступ, але самі наступати ми ще не готові”, – визнав урядовець.

Однією з проблем проведення АТО Тука вважає “розм’якшення передка” і контрабанду.

“Є ще одна небезпечна складова. Це контрабанда. Її небезпека полягає не тільки в тому, що хтось збагачується. У фахівців існує термін – “розм’якшення передка”. Все починається з перекурів і посиденьок за чаркою горілки. А потім надходить пропозиція – “давай заробимо трохи бабла”. А закінчується все звичайним вербуванням. Наприклад, у першу чеченську війну цим активно користувалися чеченці… Крім того, люди, які збагатилися на контрабанді, так чи інакше починають заважати процесу встановлення миру. Тому що мир загрожує їхньому бізнесу“, – заявив екс-голова ЛугВЦА.

При цьому Тука зазначив, що після завершення конфлікту на Донбасі в Україні буде відбуватися складний процес демілітаризації та притягнення до відповідальності бойовиків, які були причетні до вбивств військовослужбовців Збройних сил України та мирних жителів.

Читайте також:
В районі Зайцеве-Майорськ через лінію розмежування щодня йде 200 вантажівок контрабанди, – Тука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна