Провали в пам’яті екс-командувача ВВ: що сказав Шуляк на суді

 

В ході допиту у режимі відеоконференції в Святошинському райсуді Києва у справі п’ятьох екс-“беркутівців” екс-командувач Внутрішніх військ Станіслав Шуляк продемонстрував свою повну некомпетентність. Про це заявили після засідання адвокатка потерпілих “майданівців” Євгенія Закревська.

“Я вважаю, або він просто зараз розписався в тому, що він абсолютно некомпетентний і навіть не має уявлення, яким чином повинні координуватися бойові підрозділи. Неординарний момент. Це було підтверджено тим, що він переніс місце дислокації свого штабу до місця подій в адміністрацію президента. А в іншому випадку він просто говорить неправду”, – сказала адвокат.

Крім того, на думку Закревської, Янукович і Шуляк узгодили свої свідчення.

“Очевидно, що вони погоджували. У них є хронологія … Я не вважаю, що Шуляк був щирим”, – зазначила Закревська в ефірі каналу “112 Україна”.

Як і під час допиту Віктора Януковича 2 грудня, Шуляк фігурував у якості свідка в справі п’ятьох екс-бійців “чорної роти “Беркута” та перебував у Ростовському обласному суді РФ.

Він заявив, що є громадянином України та живе в Сімферополі, вулиця Тургенєва, 30 (судячи з карт, за цією адресою розташовано великий маєток).

“Мені дуже боляче те, що відбувається. І мотивовано це (згода взяти участь в допиті у справі про екс-співробітників “Беркута”) було найголовнішим – все-таки своїми свідченнями хочу допомогти тим хлопцям, які сидять на лаві підсудних. Це люди, які пліч-о-пліч стояли з моїми бійцями, і я в неоплатному боргу перед ними”, – заявив Шуляк.

Він зазначив, що на території Російської Федерації зараз перебуває “за згодою відповідних органів, оскільки явно справу щодо переслідування мене політизовано”.

Під час допиту Шуляк неодноразово заявляв, нібито не давав наказів застосовувати зброю під час Євромайдану і не отримував наказів про розгін Майдану 20 лютого. Главу держави того часу Олександра Турчинова Шуляк назвав “так званим виконуючим”, не визнаючи його повноважень. Також екс-командувач ВВ не визнав присутності в Києві “тітушок” і заявив про грубі порушення громадського порядку та спроби повалення влади озброєними майданівцями, на що бійці ВВ і співробітники МВС мали реагувати в рамках закону навіть без особливих наказів.

На прес-конференції після засідання суду Шуляк заявив, що готовий у режимі відеоконференції дати покази також у справі, в якій він проходить як підозрюваний.

Під час судового засідання Станіслав Шуляк заявив, нібито перші смертельні поранення під час подій на Майдані військові внутрішніх військ отримали 18 лютого.

“Загинули як працівники ВВ, так і працівники МВС”, – сказав він, зазначивши, що переважно такі поранення вони отримували на перетині вулиць Банкової і Шовковичної, Банкової і Липської, Кріпосного провулку і вулиці Грушевського.

“За зовнішніми ознаками характер поранень свідчить, що вони були нанесені з близької відстані, можливо, короткоствольної зброї, тобто з пістолета”, – сказав Шуляк.

“Після 18 лютого, після того, як загинули п’ять працівників внутрішніх військ від вогнепальних поранень, несумісних із життям, мною було прийняте рішення задіяти підрозділ “Омега” для створення резерву на випадок подальшого застосування вогнепальної зброї зі сторони протестуючих”, – сказав він.

За його словами, ці підрозділи перебували у тилу військ і були постійно з вогнепальною зброєю, тому не потребували наказу застосування її.

“Ми виконували свої службові обов’язки”, – сказав він, додавши, що суд повинен визначити провину, якщо силовики під час подій на Майдані перевищили свої повноваження.

Водночас, як і Янукович, Шуляк наголошував, нібито по Майдану 20 лютого стріляли невстановлені особи з верхніх поверхів готелю “Україна”.

Прокурор запитав Шуляка, чи відомо йому, які саме підрозділи правоохоронних органів застосовували вогнепальну зброю під час розгону активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року. Екс-командувач зазначив, що не має такої інформації та не був безпосереднім свідком подій на вулиці Інститутській.

Тоді йому поставили запитання стосовно того, чи переглядав він у подальшому відео з місця подій, на що Шуляк відповів ствердно.

rozstril-maydanu-2014

Після цього колишній командир відповів на запитання прокурора щодо того, чи може він ідентифікувати людей, які були одягнені в чорне, мали жовті пов’язки та стріляли в активістів.

“Я не можу сказати про приналежність людей, які стріляли, я не маю для цього достатньо інформації”, – наголосив Шуляк.

Він також зазначив, що не має інформації про те, щоб по Майдану стріляли з чогось, крім травматичної зброї.

При цьому Станіслав Шуляк заявив, що під час протистоянь на Майдані загинули 23 правоохоронці.

Він також сказав, що контактував із тодішнім президентом Віктором Януковичем і міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком “виключно у межах службових повноважень”.

Екс-командир ВВ не зміг пригадати зміст конкретної розмови з Януковичем.

Натомість він розповів, нібито “на початку лютого … дзвонив чоловік, представився Віталієм Кличком. Голос схожий. Сказав, що знає мене як порядного офіцера: бачите, як розвиваються події, як ви дивитеся на те, щоб приєднатися з вашими підрозділами до акцій протесту, за це не будете ображені матеріально…” – розповів Шуляк.
“Я відповів: раз вважаєте мене порядним, я розумію, що пропонуєте зрадити державу, як мені розглядати це?” – сказав екс-командувач.

20 лютого 2014 року Станіслав Шуляк 31 раз зідзвонився з начальником відділу координації спецпризначення Управління бойової та спецпідготовки ГУ ВВ МВС України, полковником Сергієм Асавелюком, який, як вважається, був одним із тих, хто розстрілював Майдан.

“Встановлено, що 20 лютого у вас нараховується 31 телефонне з’єднання з полковником Асавелюком. З них 12 з’єднань у період активної фази з 9 до 12”, – розповів представник прокуратури.

Шуляк заявив, що “Асавелюк і багато інших офіцерів, які знаходилися серед військ у цей період, вони дзвонили”, аде в нього були сотні дзвінків, які він вже не пам’ятає.

“Пройшло багато часу, я не пам’ятаю предмет розмови. Але визнаю, що дзвінки були”, – розповів Шуляк.

Напередодні розстрілів на Майдані, 19 лютого 2014 року, з Києва літав літак Внутрішніх військ МВС України на військовий аеродром “Чкаловський” у Московській області. Шуляк не зміг роз’яснити мету такого візиту.

За інформацією захисту, за вказівкою Шуляка 19 лютого літак Ан-26 Внутрішніх військ (бортовий номер 07) здійснив рейс Київ (Жуляни) – Москва (Чкаловський)  – Київ (Жуляни). На запитання, з якою метою, екс-командувач ВВ відповів так: “Чи 20-го, чи 19 числа – зараз важко сказати – даний літак за моєю вказівкою був задіяний для транспортування поранених бійців підрозділів МВС… по-моєму, до Криму. Так начебто я пам’ятаю. Про інші залучення даного борту я зараз не можу сказати”.

Адвокат уточнив, що допитано весь екіпаж того літака – і люди сказали, що борт практично порожній полетів до Москви, кілька годин там простояв – і потім надійшла вказівка, й практично порожній літак повернувся до Києва.

Шуляк повторив, що за його розпорядженням борт транспортував поранених, а про політ до Москви він не знає, “розпоряджень не давав”.

Тоді захисник заявив про телеграму №426 за підписом Шуляка й завізовану його підлеглими Сліпченком, Ткаченком, Кривенком і Конопляником такого змісту: “З метою перевезення робочої групи МВС України організувати підготовку літака АН-26 №07 й екіпажу та 19 лютого виконати переліт за маршрутом Київ (Жуляни) – Москва (Чкаловський) – Київ (Жуляни) і при виконанні перельоту суворо дотримуватися заходів безпеки”.

Телеграма датована 20 лютого, але в ній записано: організувати перевезення 19 лютого. Тобто документ був підписаний постфактум.

Незважаючи на те, що, є оригінал цієї телеграми, Шуляк повторив, що він особисто давав вказівки лише про транспортування поранених бійців:

“Куди – я зараз не пам’ятаю. По-моєму, до Криму. Я боюся помилитися, але, здається, старшим був колишній міністр внутрішніх справ Могильов… хоча я його не призначав… Про інші залучення цього борту я нічого сказати не можу, я не знаю”.

Прокурор намагався заявити протест, що в матеріалах справи немає інформації про борти, однак захист указав, що це є в його матеріалах.

Крім іншого, Станіслав Шуляк заявив, що в ніч на 27 лютого 2014 року він покинув територію України і переїхав до Росії за своїм паспортом громадянина України.

“Я дізнався про призначення на мою посаду Полторака, мені повідомили, що мене розшукують для затримання; як я розумів, мова йде про моє затримання для зведення порахунків зі мною. Тому в ніч з 26 на 27 лютого я прибув на один із КПП на кордоні з Росією… Мені безперешкодно дозволили покинути територію України, що я і зробив”, – сказав він під час допиту.

Також екс-командувач Внутрішніх військ відмовився називати прізвища силовиків, які доповідали йому про ситуацію під час критичних моментів на Майдані, оскільки багато з них досі перебувають на посадах в Україні.

“Я теж не можу назвати прізвище старшого групи спостерігачів, тому що у людини можуть бути проблеми. Він знаходиться на території України, і я не впевнений в тому, що стосовно нього будуть застосовані юридичні норми у відповідності з законом”, – заявив він.

У відповідь на зауваження судді, що Шуляк сприймає сам факт знаходження людини в Україні як загрозу, він заявив, що дійсно бачить таку загрозу для вірних йому людей.

“Люди, які служили та були вірними мені, вони розглядаються як потенційні злочинці. Тому я хочу захистити цих людей, тим більше, що багато з них перебувають на службі, від будь-яких неприємностей”, – сказав він.

Читайте також:
Янукович хоче, щоб справу Майдану розглянули міжнародні судові інстанції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна