Суд повернув Києву сквер Небесної сотні

 

Господарський суд Києва повернув землю під сквером Небесної сотні у власність міста. Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомив керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко.

“Тільки що Господарський суд міста Києва задовольнив позов столичної прокуратури в інтересах міста і повернув у комунальну власність сквер Небесної сотні. Скасовано рішення Київради про передачу в оренду та продаж землі, а також усі договори купівлі-продажу”, – написав він.

Відтак відповідно до рішення Господарського суду міста Києва рішення Київради від 08.02.2007 “Про передачу ТОВ “Укрінвестресурс”земельної ділянки для реконструкції та облаштування скверу, будівництва готельно-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського, торговельного соціального призначення, з наземним і підземним паркінгами на вул. Михайлівській, 24-26 та Михайлівській площі у Шевченківському районі міста Києва” визнано незаконним і скасовано.

Договір оренди земельної ділянки площею 0,5512 га за вказаною адресою, укладений між Київрадою і ТОВ “Укрінвестресурс”, зареєстрований 30.03.2007, суд також визнав недійсним, як і договір про внесення змін до договору оренди земельних ділянок, укладений між Київською міською радою та ТОВ “Укрінвестресурс”.

Суд позбавив забудовника права використовувати земельні ділянки під сквером Небесної сотні і зобов’язав ТОВ “Укрінвестресурс” повернути їх у розпорядження КМДА. Рішення про продаж землі скверу під будівництво готельно-офісного центру з наземними і підземними паркінгами визнано незаконним.

Недійсними суд визнав договір купівлі-продажу земельної ділянки, укладений між Київрадою та забудовником і акт на право власності на землю, виданий ТОВ “Укрінвестресурс”.
Суд визнав відсутність у компанії “GPP DEVELOPERS LTD” права власності на земельну ділянку площею 0,2549 га вартістю 22 708 415,45 грн за адресою: вул. Михайлівська, 24-26 та Михайлівська площа і витребував на користь Київради.

Як відомо, Сквер Небесної сотні на вул. Михайлівській власними зусиллями облаштували місцеві жителі та волонтери. Кілька років тривала боротьба проти забудови його території.
В кінці січня 2016 року засновниця проекту “Місто-сад” Євгена Кулеба зареєструвала петицію з проханням повернути сквер Небесної сотні у власність міста. Тоді всього за 48 годин електронне звернення зібрало 10 тисяч підписів, необхідних для його розгляду в Київраді. Після цього Віталій Кличко доручив директору департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА Олександру Спасибко провести попередні переговори з представником власника земельної ділянки по вулиці Михайлівській. У лютому власник землі заявив, що не відмовляється від своїх намірів збудувати у сквері офісний центр.

Влітку сквер Небесної сотні в Києві отримав приз журі міжнародного урбан-конкурсу The European Prize for Urban Public Space “Особлива згадка 2016”.

Читайте також:
Порошенко пообіцяв взяти на себе відповідальність за виділення території для музею Революції Гідності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна