СБУ розслідує проти Онищенка справу про державну зраду

Депутат від групи “Воля народу” Олександр Онищенко підозрюється в отриманні паспорта Росії та співпраці зі спецслужбами РФ для дестабілізації ситуації в Україні.
Про це в четвер, 1 грудня, заявив на брифінгу начальник головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук.

За його словами, щодо Онищенка розслідується справа за статтею 111 Кримінального кодексу – “державна зрада”.

“Заяви пана Онищенка змусили нас вийти із заявою. У межах розслідування щодо фінансування сеператизму нами було отриманні дані щодо окремих ознак щодо державної зради”, – сказав Остафійчук.

На підтвердження цього СБУ оприлюднила частину смс-листування адвоката Онищенка Андрія Циганкова з громадянином Д., який є фігурантом розслідування НАБУ.

Григорій Остафійчук додав, що слідство усвідомлює необхідність збереження адвокатської таємниці, але ця переписка оприлюднюється з огляду на крайню необхідність та пріоритети захисту національних інтересів України.

“В обмін на натуралізацію (в Росії) Онищенко погодився на співпрацю з РФ для дестабілізації в Україні для ухилення від кримінальної відповідальності”, – заявили в СБУ.

Слідчий додав, що Онищенко “готує масовану інформаційну атаку на владу” України.

За словами Остафійчука, Онищенко часто буває в Росії.

Як відомо, слідчі вже декілька разів допитували Циганкова у справах проти Онищенка, зокрема у справах про фінансування тероризму.
Також в офісі Циганкова проводилися обшуки. Слідство підозрює, що Циганков та інші адвокати допомагали Онищенку легалізувати кошти, отримані від незаконних газових схем.

Варто зазначити, що СБУ вийшла на брифінг після виходу публікації у виданні “Страна.ua”, в якій Онищенко розповів, як він забезпечував комунікацію між адміністрацією президента і Юлією Тимошенко та нібито забезпечував у парламенті підкуп частини депутатів під час важливих голосувань за допомогою доларової готівки, отриманої в АП.

Як писала Новинарня, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організаторів схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ “Укргазвидобування”, через яку державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд. грн. В організації схеми підозрюють народного депутата Олександра Онищенка.

5 липня ц.р. Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Онищенка. Але самого депутата в залі засідань ВР не було. Пізніше Онищенко заявив, що перебуває в Австрії, на тренуваннях напередодні Олімпіади. Згодом він повідомляв про своє перебування в Британії.

Читайте також:
Онищенко в Москві намагається через Кобзона налагодити зв’язки з Путіним, – ЗМІ

Лещенко звинуватив Луценка в договорняку з Онищенком

НАБУ вилучило $600 тис. із сейфу довіреної особи Онищенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна