Повітряні сили ЗСУ зменшили зону пусків ракет біля узбережжя Криму

 

У Херсонській області вступили в завершальну фазу контрольні льотні випробування керованих ракет. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ, передає “Новинарня“.

“Вступили в завершальну фазу контрольні льотні випробування, які розпочалися 28 листопада 2016 року на полігоні у Херсонській області. Виконання практичних пусків зенітних керованих ракет відбудеться 1 та 2 грудня 2016 року.  У рамках підготовки до їх здійснення Командуванням Повітряних сил Збройних сил України було уточнено розміри небезпечної зони виконання пусків у північно-західній частині акваторії Чорного моря в сторону її зменшення”, – сказано в повідомленні.

Як зазначається, межа східної частини зазначеної зони проходить за 27-30 км від північно-західного узбережжя Криму, безпосереднє місце проведення пусків – на відстані 90 км, що повністю виключає будь-яку загрозу для мешканців півострова.

У повідомленні ПС ЗСУ також зазначено, що вжито всі заходи безпеки для забезпечення проведення практичної фази випробувань, прораховані ризики, що можуть виникати під час проведення випробувань.

Разом з тим, уточнено зону обмеження використання повітряного простору на тимчасовій основі з відповідними координатами (WGS-84). Визначені час та висоти заборони використання повітряного простору. Поінформовано МЗС України та надані відповідні заявки і авіаційні сповіщення до Украероцентру (29 листопада 2016 року).

“Будь-які спроби втручання та звинувачення української сторони у створенні загроз для населення та об’єктів інфраструктури в зоні виконання практичних пусків зенітних керованих ракет здійснюється виключення з метою провокації”, – резюмували в Повітряних силах.

Ракетні стрільби на Херсонщині стартували вранці 1 грудня. Про це ще до 9-ї години заявив начальник прес-центру Повітряного командування “Південь” Володимир Крижанівський в ефірі телеканалу “112 Україна“.

“Уже почалися стрільби. Усе йде за планом. Жодної реакції від РФ немає. Українські військові готові до будь-якого варіанта розвитку подій”, – сказав він.

“До навчань будуть залучені екіпажі бойових транспортних літаків повітряних сил ЗСУ, підрозділи зенітних ракет, військ зв’язку й безпілотної авіації повітряних сил ЗСУ. Будуть задіяні зенітні ракетні комплекси С-300”, – зазначив Крижанівський.

Керівник прес-центру запевнив, що такими стрільбами Україна не несе загрози окупованому Росією півострову Крим і “нічого не порушує”.

“Якщо подивитися на траєкторію й певний район і провести умовну лінію півострова, на якому будуть розташовані установки в Болгарію, можна помітити, що крайня лінія буде проходити досить далеко від узбережжя кримського півострова. Найближче наближення ракет може становити не більше 30 км”, – сказав Крижанівський.

У свою чергу, джерело російської агенції “РІА Новости” в “силових структурах Криму” розповіло, що кораблі Чорноморського флоту РФ зайняли позиції неподалік від західного узбережжя окупованого півострова. Їхнім завданням, за словами джерела, є забезпечення протиповітряної оборони Криму.

“Корабельні розрахунки ППО переведено на посилений режим служби”, –  заявив співрозмовник російського агентства.

Як повідомляла “Новинарня“, на 1-2 грудня в повітряному просторі України на захід від окупованого Криму були заанонсовані українські навчання з ракетними стрільбами. Українська сторона видала відповідні НОТАМи щодо небезпечних польотних зон, які обурили Росію. Міноборони РФ видало ноту протесту з цього приводу.
“Істерика Росії про те, що Україна, порушуючи всі міжнародні угоди, в односторонньому порядку прийняла рішення щодо проведення ракетних випробувань у “суверенному повітряному просторі Російської Федерації”, позбавлена здорового глузду”, – заявив секретар Ради нацбезпеки Олександр Турчинов, підкресливши, що відповідно до всіх міжнародних угод, суверенний повітряний простір РФ у Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки, і “в цьому районі Україна не планує проводити ракетних випробувань. Вся інша територія на захід від Керченської протоки є суверенним повітряним простором України”.
Згодом ЗМІ з посиланням на джерела в Міноборони України повідомили, що в разі проведення Україною ракетних стрільб у районі тимчасово окупованого Криму Росія погрожує Києву ракетним ударом.

Читайте також:
Турчинов: Україна проводитиме ракетні випробування, попри ноти РФ

Україна не відмовиться від ракетних навчань над Кримом, попри погрози Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна