Дещиця: Польща залишається другом України

 

Попри все, Польща й надалі залишається одним із найбільших прибічників України на міжнародній арені, виступаючи за продовження санкцій проти Росії, відновлення територіальної цілісності нашої держави, якнайшвидшу ратифікацію Угоди про асоціацію і запровадження безвізового режиму.

На цьому наголосив посол України в Польщі Андрій Дещиця під час прес-брифінгу в рамках підтримуваного МЗС проекту “Дипломатія без кордонів” в Українському кризовому медіа-центрі.

Він розповів, що цієї п’ятниці, 2 грудня, має відбутися офіційний візит президента України Петра Порошенка до Польщі – з нагоди 25-річчя визнання Польщею незалежної держави Україна і встановлення дипломатичних відносин.

Крім того, сьогодні, 1 грудня, у Варшаві проходитиме конференція, присвячена вшануванню жертв Голодомору, організована Сеймом за участі посольства України.
Також у Львові відбудеться засідання українсько-польської міжпарламентської асамблеї.

“Це хороший сигнал до того, що ми можемо знаходити ґрунт для дискусії, для спілкування, для ухвалення спільних рішень, незважаючи на те, що у кожної із сторін поки що, можливо, різні підходи і бачення спільної історії, яка стосується Волині”, – наголосив Дещиця.

Ухвалу Сейму, що визнає події 1943-44 років геноцидом польського народу, як і випущений польськими кінематографістами фільм “Волинь”, Дещиця назвав “більше політичною декларацією”.
Тоді як оцінку подіям на Волині, на думку посла, мають дати історики, а не політики.

Читайте також:
Курс – “людобуйство”. Як польські політики закреслюють дружбу з Україною

 

Руйнування пам’ятників воїнам УПА на польських кладовищах, на думку посла, є однією зі складових інформаційної війни.

“Думаю,  це роблять російські спецслужби, щоб посварити українців і поляків”, – припустив Дещиця.

Дещиця розповів, що у Польщі серйозно оцінюють можливі загрози з боку Російської Федерації. Про це свідчить і нещодавнє рішення про розміщення на території Польщі підрозділів НАТО, і жорстка реакція на потенційну “п’яту колону”.

“Зокрема, було заарештовано або розпочато слідство проти кількох польських політиків, які допускали антипольські висловлювання, закликали до  міжнаціональної ворожнечі чи ставили під сумнів діяльність деяких польських інституцій, рішення уряду і парламенту”, – зазначив посол.

Також він розповів про трудових мігрантів з України в Польщі. За словами посла, “абсолютна більшість українців працює в Польщі легально”. Єдина проблема полягає у тому, що люди після приїзду часто працюють не на тому підприємстві, яке вказували для робочої візи.

Втім, зараз у такому випадку потрібно просто повідомити у міграційну службу, що вони змінили роботодавця. Єдина проблема – черги в цю службу величезні, і 50% з усіх звернень – саме від українців.

“Я закликаю наших громадян, щоб вони перебували у Польщі легально і легально працювали. Тоді є усі підстави для того, щоб їх захищати”, – наголосив посол України в Польщі.

Читайте також:
Тарас Возняк: Антиукраїнська політика для Польщі самовбивча. ІНТЕРВ’Ю

Українські історики виклали онлайн сотні документів на тему стосунків із поляками в 1942-1947 рр.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.