У список ЮНЕСКО увійшли козацькі пісні Дніпропетровщини. ВІДЕО

 

ЮНЕСКО – Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури – включила у список нематеріальної культурної спадщини козацькі пісні Дніпропетровщини. Їх визнали такими, що потребують термінової охорони, повідомляє “Новинарня” з посиланням на сайт ЮНЕСКО.

Відповідне рішення ухвалила 11-та сесія Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, що триває в Аддіс-Абебі (Ефіопія) з 28 листопада до 2 грудня 2016 року .

В ЮНЕСКО зазначають, що старі козацькі пісні співають ансамблі “Криниця”, “Богуславочка” і “Першоцвіт”.

Ансамбль "Першоцвіт". Фото: Дмитро Кравченко

Ансамбль “Першоцвіт”. Фото: Дмитро Кравченко

Традиція виконання пісень передається в сім’ях, де молодші вчаться у більш досвідчених. Коли бракує чоловіків, жінки в ансамблі поглиблюють свої голоси.

Однак спадкоємність у передачі козацьких пісень загрожує перерватися через старіння виконавців та складність для нових поколінь навчитися цьому співу.




Читайте також:
У соцмережі запустили флешмоб на підтримку українських пісень.
Порошенко долучився піснею про втрачені шанси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна