Голосування щодо російської пропаганди виявило друзів РФ у Європарламенті. ІНФОГРАФІКА

 

Більшість депутатів Європарламенту від Франції, Італії, Португалії, Австрії, Греції й Кіпру не підтримали жорстку резолюцію ЄП, що засудила російську антиєвропейську пропаганду.
Про це свідчить аналіз голосування, проведений Votewatch Europe.

Голосування фактично виявило друзів Росії у Європейському парламенті.

У резолюції, прийнятій 23 листопада, закликали до рішучіших дій ЄС стосовно російської і ісламістської кампанії в ЗМІ. У документі йдеться, що ворожі повідомлення, особливо в соціальних мережах, прагнуть розколоти ЄС, причому дії РФ прирівняні до “Ісламської держави”.

Резолюцію загалом підтримали 304 євродепутати, і це не надто великий показник, враховуючи, що загалом у ЄП 751 депутат.
179 виступили проти ухвалення документа, а 208 парламентаріїв утрималися.

euroarlamen-support-russian-propaganda
Багато парламентаріїв голосували за національною ознакою, а не відповідно до рішення депутатських груп.

Так, із 69 італійських євродепутатів лише 8 підтримали резолюцію. Цей показник ще нижчий для Франції (тільки 3 євродепутати “за”) і Греції (жоден грецький євродепутат не проголосував за документ).

Дані показують, що існують явні розбіжності всередині політичних груп Європарламенту, зокрема, серед лібералів (ALDE) і зелених (Greens/EFA), а також серед соціал-демократів (S&D).

З іншого боку, країни Центральної і Східної Європи, а також німці, бельгійці та голландці в більшості підтримали резолюцію.

Навіть партія угорського прем’єра Віктора Орбана Fidesz проголосувала на користь активніших дій у боротьбі з антиєвропейською агітацією Кремля.

Цікаво також, що критично налаштовані до ЄС партії, наприклад Консервативна партія Британії, польська “Право і справедливість” та угорська “Фідес”, схвалили боротьбу з антиєвропейською пропагандою, тоді як більш проєвропейські партії, наприклад, італійська Демократична партія (прем’єра Маттео Ренці) і французька Соціалістична партія (президента Франсуа Олланда), не підтримали документ.

Відбувся розкол у німецький коаліції: Християнсько-демократичний союз Ангели Меркель був ключовим прихильником резолюції, але СДПН не схвалила її.

Читайте також:
Латвія видворила російську пропагандистку з агентства Russia Today

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна