Генштаб відповів волонтеру Касьянову: бійці 25-го бату не мають платити за спалений “сепарами” ГАЗ-66

 

Бійці 25-го окремого мотопіхотного батальйону ЗСУ “Київська Русь” не будуть платити з власної кишені за втрачений автомобіль ГАЗ-66 (“шишарик”) та інше зв’язкове майно, що було втрачене внаслідок обстрілу з боку бойовиків на початку листопада 2016 року.
Про це йдеться в офіційній відповіді Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України на інформаційний запит видання “Новинарня“.

Таким чином у Генштабі спростували заяви волонтера Юрія Касьянова (“Армія SOS”), які були зроблені ним у соцмережі після згаданих подій та поширені в ЗМІ, зокрема “Новинарнею”.

“Ось уже за втрачений в бою ГАЗ-66 сьогодні за особистою вказівкою Муженка нарахували 105 тисяч. Ну, а що?.. Війни ж немає…” – написав тоді Касьянов.

Звернувшись з цього приводу до прес-служби Генерального штабу ЗСУ, “Новинарня” отримала роз’яснення, що ґрунтується на матеріалах Військової служби правопорядку.

У листі сказано:

“За результатами перевірки встановлено, що 04.11.2016 близько 15:20, під час проведення ремонтних робіт зв’язківцями, був здійснений обстріл позицій ротного опорного пункту (далі – РОП) [25-го окремого мотопіхотного] батальйону, в районі н.п. Троїцьке Луганської області, з боку незаконних збройних формувань (далі – НЗФ) із використанням СПГ-9 (станковий протитанковий гранатомет) та 120 мм мінометів, з території тимчасово непідконтрольної уряду України, та уламками мін був пошкоджений автомобіль ГАЗ-66.
Після закінчення обстрілу одразу евакуювати його з місця події не було можливим, внаслідок пошкодження трьох шин та настання темної пори доби.

В подальшому 05.11.2016, під час проведення ремонтних робіт та підготовки особовим складом автомобіля ГАЗ-66 до евакуації, зі сторони НЗФ розпочався обстріл із застосуванням СПГ-9, 120 мм мінометів та ПТКР (протитанкова керована ракета).

Внаслідок прямого влучання ракети ПТКР в автомобіль ГАЗ-66 він загорівся, а в результаті ураження другою ракетою ПТКР був знищений.

Також з’ясовано, що відповідно до наказу командира військової частини польова пошта В0676 від 05.11.2016 № 464-СР “Про призначення службового розслідування за фактом знищення майна взводу зв’язку внаслідок обстрілів противником опорних і спостережних пунктів”, комісією військової частини було проведено службове розслідування.

За результатами службового розслідування 10.11.2016 комісією складений акт № 464-СР. Того ж дня акт службового розслідування розглянутий командиром батальйону.

За результатами розгляду акту службового розслідування командиром військової частини був виданий наказ від 10.11.2016 № 466-СР “Про підсумки проведення службового розслідування за фактом знищення майна взводу зв’язку внаслідок обстрілів противником опорних і спостережних пунктів”.

Відповідно до наказу від 10.11.2016 № 466-СР, завдані збитки внаслідок знищення автомобіля ГАЗ-66, у розмірі 103 тис. 254 грн. 34 коп. віднесені на рахунок держави у повному обсязі, занесені до Книги нестач по службі зв’язку, Книги обліку втрат військового майна служби зв’язку батальйону та визначені завдання посадовим особам військової частини щодо підготовки відповідних документів на списання втраченого майна за інспекторським посвідченням встановленим порядком.

Таким чином, службове розслідування посадовими особами військової частини польова пошта В0676 проведено без порушень та відповідно до вимог нормативно-правових актів України

Інформація про те, що нібито службове розслідування проводив особисто начальник відділу зв’язку та АСУ штабу АТО, не відповідає дійсності.

Слід зазначити, що в ході проведення перевірки, опитування особового складу батальйону та посадових осіб штабу АТО, інформація, яка була викладена в інтернет-виданні про нібито відшкодування особовим складом військової частини збитків, заподіяних державі у результаті знищення військового майна, а саме у розмірі 105 тис. грн. “за особистою вказівкою Муженка В.М.”, свого підтвердження не знайшла.

Військовослужбовцям підрозділу сплата матеріального відшкодування майнових витрат у сумі 105 тис. грн. жодною посадовою особою батальйону та штабу АТО, чи іншого органу військового управління, не призначалась.

В діях посадових осіб військової частини, щодо організації та здійснення заходів, спрямованих на захист особового складу, ОВТ (озброєння і військова техніка) і майна батальйону від звичайних засобів ураження противника, правопорушень не виявлено.

Втрати військового майна взводу зв’язку батальйону є безповоротними та, відповідно до вимог пунктів 1.3, 1.5 та 4.2 Порядку списання військового майна у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 12.01.2015 року № 17 (зі змінами), підлягають списанню встановленим порядком за інспекторським посвідченням за рахунок держави”.

Читайте також:
Волонетр Касьянов:
Бійців 25-го батальйону змушують платити за ГАЗ-66, знищений артилерією “сепарів”

Муженко зустрівся з волонтером, який закидав Генштабу 18-річних контрактників на передку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна