Кольченко зустрів день народження в російській в’язниці

 

У суботу, 26 листопада, українському заручнику Росії й політв’язню Олександрові Кольченку виповнилося 27 років.

Свій 27-й день народження Кольченко проведе у челябінській тюрмі… 10 років у колонії суворого режиму він отримав за протистояння анексії Криму за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі.  Відбуває термін в ІК-6 у Копейську, передмісті Челябінська”, – зазначили активісти Євромайдан SOS, повідомляє “Українська правда”.

Також активісти закликали надсилати Кольченку листи на підтримку за адресою 456612, Челябінська область, м.Копейськ, вул. Кемеровська, 20, ІК-6. Кольченко Олександру Олександровичу, 1989 р.н. Приймаються лише російськомовні листи.

Як повідомляє “Крим. Реалії“,  у Києві на Контрактовій площі відбулася акція на підтримку Кольченка.

Під час акції активісти тримали плакати з написами “Свободу кримським заручникам!”, “З Днем народження, Сашо”,  “Ти ще на свободі? Допоможи політзекам!” та інші.  В акції взяли участь мама Олександра Лариса Кольченко, колишній фігурант справи Сенцова-Кольченко Геннадій Афанасьєв, правозахисники та громадські активісти.

Учасники акції безкоштовно роздавали їжу всім охочим. За словами активістів, вони вибрали такий формат проведення, оскільки Кольченко у Сімферополі був організатором акції “Food not bomb”, мета якої полягає в безплатній роздачі їжі безхатькам.

У цій самій справі в серпні 2015 року у Росії засудили до 20 років ув’язнення українського кінорежисера Олега Сенцова.

Як повідомляла “Новинарня“, українських активістів-кримчан Олега Сенцова й Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалах офісів партій на півострові. Обидва вину не визнали.

25 серпня 2015 року суд у Ростові-на-Дону виніс вирок Сенцову й Кольченку, засудивши  до 20 і 10 років ув’язнення в колонії суворого режиму відповідно. Верховний суд Росії залишив без зміни рішення суду першої інстанції.

Міжнародні організації визнали, що справа проти Сенцова і Кольченка є сфабрикованою, та виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи їх звільнити.

Навесні 2016 року Мін’юст за запитом Києва доручив ФСВП підготувати пакети документів для екстрадиції на батьківщину Сенцова і Кольченко. У квітні вони заповнили всі документи, необхідні для видачі. У жовтні Мін’юст Росії заявив, що видача Сенцова і Кольченко неможлива, оскільки після анексії Криму обидва нібито отримали російське громадянство.

Самі засуджені це категорично заперечують.

Читайте також:
Правозахисники розповіли, як Кольченко в російській тюрмі вчиться на столяра

Мін’юст готує нові санкції проти Росії, яка не віддає Сенцова й Кольченка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна