Чому мораторій на експорт лісу в ЄС не впливає на його злочинну вирубку

 

Борис Кушнірук
економічний експерт

(FB)

Панове, мене вже дістали коментарями щодо мораторію на експорт лісу. Благаю всіх, припиніть писати свої коментарі з питання, в якому не розбираєтесь.

Зрозумійте, лісове господарство – це така ж сфера господарських відносин, як і будь-яка інша. Вона має свої закономірності функціонування. Адміністративними обмеженням ми лише шкодимо.

Ще раз наголошую, мораторій жодним чином не вирішує проблему хижацької вирубки лісу в Карпатах. Мораторій лише породжує додаткові можливості для зловживань та корупції. Крім того, він суперечить нормам СОТ та Угоді про асоціацію з ЄС.
Мораторій встановлює неринкові переваги для вітчизняних деревообробних підприємств. Це викликає цілком слушні заперечення з боку представників ЄС.

Читайте також:
ЄС задоволений ходом реформ в Україні, але просить ліс-кругляк

Зберігаючи мораторій, ми лише створимо проблеми для інвесторів та підприємств, які можуть зіштовхнутись з припиненням дії Угоди про асоціацію.

В той же час причина хижацької вирубки лісу полягає у повній відсутності обліку того, хто, що та на якій підставі вирубує. Держлісгоспи контролюють лише десь трохи більше половини всіх лісових угідь. Мораторій переважно ударяє по них.

Крім того, існує величезний “сірий” та “чорний” експорт деревини.

Отже, вирішення проблеми полягає у простих та очевидних кроках:

  1. Налагодження повного відкритого електронного обліку всіх лісових ресурсів, які є в державі, та всіх операцій, які пов’язані з посадкою, вирубкою, в тому числі санітарною, пересуванням лісоматеріалів в межах країни та на експорт.
  2. Впровадження процедури будь-яких дій з деревиною (транспортування, розпилювання, переробка, експорт) виключно на підставі сертифікатів походження та продажу обробленої та необробленої деревини на електронних торгах.
  3. Обмеження вирубки може встановлюватись шляхом збільшення розміру рентних платежів за лісоматеріали.
  4. Наведення банального порядку на митницях. Тотальна корупція на них забезпечує неконтрольоване вивезення лісоматеріалів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.