Луценко не звільнив Суса за брехню в е-декларації, а лише виписав догану та перевів на іншу посаду

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко притягнув до дисциплінарної відповідальності за брехню в декларації та анкеті доброчесності Дмитра Суса, заступника начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки. Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит Центру протидії корупції.

“Замість звільнення за брехню в анкеті доброчесності Юрій Луценко виніс Дмитру Сусу догану за “порушення порядку подання декларації” та “подання недостовірних тверджень” в анкеті доброчесності прокурора, а також задовільнив заяву Суса “про дострокове припинення його повноважень на адміністративній посаді за власним бажанням””, – уточнили в ЦПК.

“Його просто переведено на нову посаду в Управління з розслідування особливо важливих справ. Починаючи з 14 листопада цього року, Сус – старший слідчий шостого відділу в цьому управлінні”, – прокоментував цей інцидент нардеп Сергій Лещенко.

У ЦПК нагадали, що слідчий Дмитро Сус, підлеглі якого сфабрикували кримінальну справу, де фігурує Центр протидії корупції, забув вказати в анкеті доброчесності авто преміум класу Audi Q7 вартістю понад 900 000 грн, що, як з’ясували журналісти, належало його 85-річній бабусі.

Журналісти встановили, що задекларовані Сусом доходи не дозволили б йому придбати таке вартісне авто, тому слідчий і не згадав про нього в анкеті. Сама прокурорська Audi Q7 попала в поле зору журналістів після того, як Дмитро Сус та його підлеглі затримали та катували двох працівників оперативно-технічного підрозділу Національного антикорупційного бюро, які на конспіративній квартирі здійснювали спостереження за прокурорами в рамках кількох кримінальних проваджень. За словами директора Бюро Артема Ситника, на цій же Audi Сус особисто повертав “заручників” назад в приміщення НАБУ.

Невдовзі після кричущого випадку зі співробітниками Бюро Дмитро Сус заявив про викрадення у нього цього автомобілю.

Центр протидії корупції звернувся особисто до Юрія Луценко із вимогою провести службову перевірку та звільнити одіозного прокурора з лав ГПУ. Однак замість цього Дмитро Сус отримав догану і формальне пониження – став просто слідчим Генпрокуратури.

Варто зазначити, що Юрій Луценко анонсував чистки в ГПУ за результатами таємної перевірки анкет доброчесності прокурорів.

“Наприклад, якщо прокурор в анкеті стверджує, що не має автомобілів, але щодня приїжджає на роботу в “Ауді-6″ останньої моделі, цей факт ми маємо знати, щоб провести перевірку й у встановленому законом порядку звільнити такого працівника з органів прокуратури”, – пояснював генпрокурор мету запровадження анонімних анкет на прес-конференції у Львові влітку поточного року.

“Наразі жодного прокурора за брехню в анкеті доброчесності Луценко не звільнив. Ми надіслали з десяток таких заяв про розбіжності інформації у прокурорських анкетах та їх електронних деклараціях. Однак замість обіцяних перевірок та чисток ГПУ від одіозних співробітників Юрій Віталійович займається порожні піаром,  перевіряючи декларації непідслідних йому народних депутатів ” – каже Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції.

“Ми проаналізували декларації Дмитра Суса за останні три роки і не побачили там доходів, що дозволили б прокурору купити елітну іномарку за 900 тисяч. Той факт, що Сус записав автівку не на себе, а на бабусю, підтверджує намір прокурора приховати свій реальний стиль життя та говорить про те, що джерела доходів, за які Сус придбав Ауді, мають незаконний характер. Зараз за брехню в е-деклараціях передбачена кримінальна відповідальність – 2 роки тюрми. А Сус отримав лише догану. І немає сумнівів, що незабаром Луценко знов призначить його на нову “адміністративну посаду” – розповідає Андрій Савін, юрист Центру протидії корупції.

Як відомо, департамент, в якому працює Дмитро Сус, називають “департамент Кононенка-Грановського”, за прізвищами депутатів від БПП Ігоря Кононенка та Олександра Грановського, яким приписують вплив на цей підрозділ ГПУ.

Наразі ніхто з організаторів та учасників затримання, викрадення та катувань співробітників Антикорупційного бюро не був покараний. Дмитра Суса та двох його колег з департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки було тимчасово відсторонено від роботи на час проведення службового розслідування. Перевірка закінчилася 19 жовтня 2016 року. Після цього Сус і його команда повернулися до роботи.

Читайте також:
Якби е-декларування запрацювало, слідчий ГПУ Сус міг би загриміти за ґрати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна