ЄС задоволений ходом реформ в Україні, але просить ліс-кругляк

 

Керівництво Євросоюзу задоволене прогресом українських реформ та очікує подальших кроків, які, зокрема, дадуть змогу розблокувати надання фінансової допомоги.
Про такі результати саміту “Україна-ЄС” у Брюсселі 24 листопада заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, передає “Європейська правда“.

“Ми проводимо оцінку на регулярній основі прогрес українських реформ…Певні документи були підписані сьогодні, включаючи фінансові аспекти, і все буде залежати від прогресу, який буде у наступні тижні, місяці і роки. Ми дуже задоволені темпом і якістю реформ, які проводяться в Україні”, – сказав Юнкер.

Він також нагадав, що Україна має виконати кілька умов для отримання транші макрофінансової допомоги у 600 млн. євро, зокрема, скасувати заборону на експорт лісу.

“Я був радий почути, що президент України не збирається впроваджувати законодавство щодо введення заборони на експорт деревини. Це була умова, яку ми виставляли. Ми висловлювали побажання, очікування, і як я розумію, це буде зроблено в наступні кілька тижнів”, – заявив Юнкер.

Президент Європейської ради Дональд Туск звернувся до української делегації та журналістів, також високо оцінивши реформи в Україні.
Прес-конференцію, що підсумувала саміт, він розпочав виступом українською мовою.

“Я глибоко вражений рішучістю і терпінням українського народу у боротьбі за територіальну цілісність і суверенітет”, – заявив голова Євроради.

“Ви заслуговуєте на більше… У вас тут багато друзів, і ми не залишимо вас наодинці… Ми вражені успіхом Порошенка у проведенні реформ”, – наголосив Туск.

У свою чергу президент України Петро Порошенко заявив, що сьогодні оговорювалося продовження реформ і співпраця з ЄС буде зосереджена щодо допомоги в імплементації судової реформи, конституційної реформи, а також щодо нового Верховного Суду.
Також в пріоритетах будуть економічна реформа та зміцнення системи безпеки.

“Якщо хтось запитає, яка з країн на континенті є найбільш єврооптимістичною, відповідь може бути – Україна… Якщо хтось хоче дізнатися про єврооптимізм, ми запрошуємо їх до України”, – заявив Порошенко.

Раніше повідомлялося, що уряд України направив до Європейської комісії свої пропозиції щодо врегулювання питання заборони на експорт лісу-кругляка.
Наприкінці вересня, єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом висловила сподівання, на те що український уряд скасує мораторій на експорт деревини.

Як відомо, 22 травня 2015 року Україна та ЄС підписали Меморандум щодо отримання Україною макрофінансової допомоги у 1,8 млрд євро, яка надходить трьома траншами.

Читайте також:
У Брюсселі сподіваються на “безвіз” для України до кінця року

Євросоюз може продовжити санкції проти РФ ще в грудні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна