“Меморіал” відкрив онлайн-доступ до бази кадрів НКВС часів Великого терору

 

Із 23 листопада 2016 року на сайті російського товариства “Меморіал” відкрито доступ до довідника “Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939” (автор – Андрій Жуков). Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на www.memo.ru
Статистичні дані охоплюють період Великого терору, коли в СРСР чинилися найбільші репресії.

У довіднику представлені короткі дані про 39 950 чекістів – співробітників Народного комісаріату внутрішніх справ, які отримали спеціальні звання системи держбезпеки з моменту їх введення в 1935 році до початку 1941-го.

“Особливо пильна увага приділена часу з осені 1935 року до середини 1939 року – в довідник увійшли практично всі, кому спецзвання було присвоєно в цей період…
За допомогою довідника стане можливо атрибутувати безліч співробітників держбезпеки епохи Великого терору, відомих досі лише на прізвище (як правило, навіть без вказівки імені та по батькові) – з підписів в слідчих справах або з згадок в мемуарних текстах”, – зазначили в “Меморіалі”.

Попередня версія довідника була видана в травні 2016 року на CD. До моменту розміщення довідника в інтернеті зміни й доповнення внесені приблизно в 4500 біографічних довідок.

“Головним джерелом відомостей для довідника стали накази НКВС СРСР по особовому складу. У довіднику наведені номери та дати наказів про присвоєння спецзвань і про звільнення з НКВС, відомості про займану на момент звільнення посади, а також інформація про отримані державні нагороди і про нагородження знаками «Почесний працівник ВЧК-ГПУ»”, – ідеться в повідомленні.

Інформація з наказів доповнена біографічними даними з інших джерел – в першу чергу, про загиблих і зниклих без вести в роки війни, а також про яких було піддано репресіям.

Читайте також:
“Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців Путін підпорядкував
Росархів лише собі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна