У Росії підрахували, скільки “200-х” поховали за останні три роки

 

Із 2013-го по 2016 рік Міністерство оборони Росії відшкодувало витрати на похорон більше тисячі діючих військовослужбовців і громадян, що проходили військові збори. Про це повідомляє агенція РБК з посиланням на офіційні дані МО РФ, надані у відповідь на запит.

Згідно з даними відомства, на поховання військових було спрямовано 20,9 млрд. руб., з яких тільки 0,25% (не більше 52,3 млн. руб.) було витрачено на похорони військових, померлих під час служби, а переважна частина витрат на поховання припала на оплату поховання ветеранів Великої Вітчизняної війни та військових пенсіонерів.

Спочатку військове відомство надало дані, згідно з якими на похорон діючих військовослужбовців було витрачено не більше 5% від цієї суми, що означало, що за рахунок міноборони з 2013 року поховали близько 20 тис. військовослужбовців.
Пізніше департамент інформації та масових комунікацій міноборони РФ уточнив ці дані, пославшись на “помилку”.

За підрахунками РБК, щорічно з 2013 по 2015 рік міноборони Росії оплачувало похорон близько 250 військовослужбовців та учасників зборів. А в 2016 році до бюджету заклали кошти на похорон 277 діючих військових.

Міноборони РФ останній раз публікувало статистку щодо втрат у 2009 році. Згідно з нею, в 2008 році загинув 471 військовослужбовець, із яких половина покінчили з собою.
Згодом генеральний прокурор Росії Юрій Чайка повідомив, що в 2009 році в армії РФ загинули 478 осіб. Після цього дані про загибель військовослужбовців в армії не публікувалися.

Згідно з даними федерального казначейства Росії, за статтею “Відшкодування витрат на поховання” міністерство оборони РФ витратило 5,4 млн. руб. в 2013 році, 4,8 млн. руб. – в 2014 році, а в 2015 році ця сума зросла на порядок, до 6 млрд. руб. (близько 94 млн. доларів).
Такі дані містяться у відкритій частині бюджету, однак за фактом на похорони військових витрачалося до 5 млрд. руб. щорічно, більша частина яких проходила за “закритими” розділами.

Член президентської Ради з прав людини (РФ) Сергій Кривенко зазначив, що половина з виявлених ним загиблих військових у 2014-2015 роках, швидше за все, відносяться до втрат в ході “української кампанії”.
“Родичам не розкривали місця та обставини смерті, була відсутня чітка інформація про перевірки слідчими або органами військової прокуратури фактів загибелі”, — пояснив він.

За даними міноборони РФ, з 2013 по 2015 рік відомство щорічно виділяла на витрати за статтею “Відшкодування витрат на поховання” близько 5 млрд. руб. В 2016 році у зв’язку з індексацією тарифів на ритуальні послуги ця сума зросла до 5,9 млрд. руб., а в 2017 році планується витратити на ці цілі до 6,3 млрд. руб.
При цьому дані міністарства оборони не відповідають інформації на сайті федерального казначейства щодо витрат на поховання у 2015 році: за його даними, МО РФ у 2015 році направило на ці цілі 6,04 млрд. руб.

Читайте також:
СБУ: З початку війни на Донбасі загинуло 1600 російських військових

ГУР: З початку року на Донбасі знищено більше сотні кадрових російських військових

У Донецьку облаштовують секретний морг для 200-х “іхтамнєт”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна