Нардепи з “Опоблоку” хочуть взяти Єфремова на поруки. Його вигороджує й Медяник

 

Більше десяти нардепів із фракції “Опозиційний блок” просять віддати екс-лідера фракції “Партія регіонів” Олександра Єфремова на поруки під особисте зобов’язання.

Про це під час судового засідання в Печерському райсуді Києва заявили депутати Сергій Ларін, Юрій Мірошниченко, Юрій Мороко, передає “Українська правда“.

Серед підписантів, зокрема депутати Скорик, Воропаєв, брати Добкіни, Львочкіна та Шуфрич.

Як відомо. Єфремов підозрюється у вчиненні низки кримінальних правопорушень: заволодіння майном (ст. 191 ч. 5 КК); вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення Конституції, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ст. 110 ч. 3 КК); здійснення організаційного та іншого сприяння створенню терористичної організації “ЛНР” (ст. 258-3, ч. 1 КК).

Також на засідання у середу, 23 листопада, свідчення давав екс-нардеп від Партії регіонів Володимир Медяник, близький до Єфремова. Він деякий час провів у СІЗО в цій самій справі про сепаратизм, але вийшов з-за ґрат через брак доказів.

Медяник стверджує: він не чув, щоб екс-лідер фракції Олександр Єфремов закликав до зміни меж території України.

На запитання, чи відомі Медянику факти щодо закликів змінити межі території України Єфремовим, він відповів: “На мою думку, Єфремов не та людина, яка могла цим займатися… Позиція його щодо захоплення будівлі СБУ в Луганську була державницька, тобто державні органи повинні цим займатися… У нього була позиція на спокійний вихід із конфлікту, на переговори”.

На пряме запитання, чи була у Єфремова проукраїнська позиція весною 2014 року, Медяник відповів: “Це краще Єфремова запитати. Розумієте, позиція була не проукраїнська, чи проукраїнська. Не було такого формування, була державницька позиція”.

Крім того, Олександр Медяник поскаржився на тиск прокурорів та слідчих під час попереднього свого допиту.

“31 серпня був допит, мене привезли на дві години раніше без адвоката. Слідчий Захаров, прокурор Кожухівський півтори години моделювали, що я маю сказати під протокол. Вони вимагали, щоб я дав покази на колишніх своїх колег і зокрема Єфремова”, – сказав Медяник.

Він додав, що від цього відмовився і допит проводився з адвокатом.

Також Медяник стверджує, що прокурор після допиту намагався вручити йому протокол з кількома розшифровками питань-відповідей, яких не було під час допиту. Але він відмовився його підписати і попросив переписати.

Так само Медяника опитав сам Єфремов.

“Звертався я до вас з якимись проханнями щодо проведення референдуму? Чи звертався до вас з проханням щодо проведеня мітингів за ЛНР? Чи маєте ви дані, що я вів з кимось переговори щодо “ЛНР”?” – запитував Єфремов.

На всі питання Медяник відповів “Ні”.

У зв’язку з озвученними свідком фактами захист Єфремова також попросив відводу прокурора Павла Кожухівського.

Нагадаємо, після затримання Медяника звучали припущення, нібито його можуть випустити в обиін на свідчення проти Єфремова, з яким він тісно співпрацював на Луганщині.

Читайте також:
“Регіонала-сепаратиста” Медяника випустили з СІЗО, справу закрили

Апеляційний суд визнав законним арешт Єфремова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна