Кучмі соромно, що КПВВ “Золоте” на Луганщині так і не відкрили

 

Представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма шкодує, що не вдалося домовитися з луганськими сепаратистами про відкриття контрольного пункту в’їзду-виїзду “Золоте”. Про це він заявив журналістам у вівторок в Києві, передає “Українська правда“.

“Нам якимось чином навіть соромно, що ми не дотиснули ту сторону, Луганськ, я маю на увазі ОРЛО, щоб був відкритий цей пункт пропуску, бо він зроблений за всіма правилами, для людей, насамперед”, – сказав Кучма.

“Завтра це одне з головних питань, які ми ставимо і спробуємо їх дотиснути (на переговорах у Мінську), щоб цей пункт був відкритий. Що за цим стоїть? Є всякі домисли, я не хочу про це говорити, але не без причин вони не дозволяють це відкрити”, – зазначив учасник ТКГ.

Кучма нагадав, що пунктів пропуску в Луганській області мало і “Золоте” відіграло б важливу гуманітарну роль, особливо напередодні зими.

За його словами, представники Росії також підтримують Україну у питанні відкриття цього пункту.

“Тут на нашій стороні російська сторона також, нас підтримує. … Але, напевно, вони не використали весь свій арсенал, який в російської сторони є, щоб таке рішення дійсно прийняти”, – заявив Леонід Кучма.

Також він висловив надію, що міністри закордонних справ зможуть домовитися і розробити дорожню карту, про яку “нормандська четвірка” домовилася в Берліні.

“У мене надія на дорожню карту міністра закордонних справ. … Ці проблеми важко вирішуються, бо зустрілися керівники держав у Берліні і нічого не домовилися практично. Ну, підтвердили деякі свої канони, відомі для всіх. Але хоча б зробили крок, що міністри закордонних справ повинні розробити дорожню карту”, – сказав екс-президент України.

У той же час він висловив сумнів, що протягом місяця міністрам вдасться про щось домовитися.

“Ми добре розуміємо, що у російської сторони є свої погляди на події, які тут розгортаються, у нас – чіткі і зрозумілі. Я знову кажу, не можна нічого робити, якщо нема миру. Про які вибори можна говорити, якщо кругом стріляють?” – підкреслив Кучма.

“Наскільки я знаю, наприкінці місяця вони (глави МЗС) повинні зустрітися. Але я не чув з жодної сторони впевненості, що ми будемо рухатися в правильному напрямку. Я думаю, ми більше тупцюватимемо на місці”, – додав він.

Як відомо, 21 вересня в Мінську було підписано угоду, згідно з якою українські ЗС та бойовики відводять озброєння від лінії розмежування на 2 кв. км на трьох ділянках – у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Петрівське.
Сили мали бути відведені на цих точках після тижня тиші. В результаті вдалося розвести сили поруч із Петрівським та Золотим, а в Станиці Луганській процес поки не почався.
Відкриття пункту пропуску в Золотому, яке мало бути після розведення військ, поки не відбулося.

Читайте також:
У рамках розведення військ відкривається КПВВ “Золоте”

Бойовики обстріляли КПВВ “Мар’їнка” та “Золоте”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна