Суд у Чечні накинув українському політв’язню Клиху ще місяць суворого режиму

 

Заводський райсуд м. Грозний (Чечня, РФ) засудив українського політв’язня Станіслава Клиха до 240 годин обов’язкових робіт у справі про образу прокурора Саламбека Юнусова. Про це повідомляє “Кавказький вузол”.

З огляду на те, що Клих вже відбуває 20-річний термін за обвинуваченням у справі УНА-УНСО, суддя Асламбек Шаіпов замінив українцеві обов’язкові роботи одним місяцем колонії, тобто з розрахунку вісім годин за один день.

Такий розрахунок встановлений пунктом “г” частини 1 статті 71 КК (порядок визначення термінів покарань при складанні покарань).

Оскільки Шаіпов застосував повне, а не часткове складання вироків, сумарний термін, призначений політзекові, склав 20 років 1 місяць суворого режиму.

Клих оголошений винним за частиною 1 статті 297 російського кримінального кодексу (неповага до суду, що виражалася в образі учасників судового розгляду).
У дебатах сторін, які пройшли раніше в понеділок, прокурор Аслан Мусаєв вимагав для політзека 360 годин обов’язкових робіт зі заміною їх 1 місяцем 15 днями колонії.

Сам підсудний вину не визнав.

Захист Клиха наполягав на тому, що він страждає на психічні розлади і не усвідомлює, що відбувається. Якби підсудний “контролював свої дії, то не допустив би цього висловлювання” щодо Юнусова, підкреслювали адвокати.

Після того як Клих в середині жовтня відмовився від послуг адвоката Марини Дубровіної, його інтереси представляли два захисника: адвокат за угодою Вісхан Басаєв і державний адвокат, ім’я якого не уточнювалося.

Про другу справу Клиха стало відомо на початку квітня.

Переслідування політзека почали на підставі протоколу судового засідання у справі УНА-УНСО у Верховному суді Чечні від 20 лютого. Клих та інший фігурант справи, Микола Карпюк, раніше були видалені із зали суду до початку дебатів. Однак на слуханнях 20 лютого розглядалося серед іншого питання продовження обом підсудним арешту. Тому їх доставили в суд.

Прокурор кримінально-судового відділу прокуратури Чечні Юнусов, який підтримував обвинувачення в процесі, почав доводити необхідність подальшого утримання політзека в СІЗО. Тоді Клих став перебивати чиновника лайкою на його адресу. У підсумку обвинуваченого вивели із залу.

Відомо, що після затримання у 2014 році та на початковому етапі слідства проти Клиха застосовували тортури. В результаті його психічне здоров’я серйозно погіршилося. Як розповідала адвокат Дубровіна, неадекватність стала особливо помітна з січня нинішнього року.

Юрист неодноразово заявляла клопотання про відправку клієнта на стаціонарну психекспертизу, проте незмінно отримувала відмову.
На початку нинішнього року в якійсь грозненській лікарні – якій саме, невідомо, – відбулося лише амбулаторне обстеження політзека, за підсумками якого він був оголошений здоровим.

 

Читайте також:
Політв’язень Станіслав Клих збожеволів у чеченській тюрмі, – правозахисниця

Як відомо, Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли він, український журналіст, екс-член УНА-УНСО, приїхав у гості до вагітної дівчини.

26 травня 2016 року суд у Чечні засудив екс-заступника голови УНА-УНСО Миколу Карпюка до 22 з половиною років, Станіслава Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці підписали заяву про подачу апеляції на вирок.

Перед цим, 19 травня, у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті обвинувачень також у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями.

Раніше повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби. Про ознаки його психічного розладу говорили ще навесні 2016 року.

Верховний суд Росії розглянув апеляції на вироки Карпюка та Станіслава Клиха 26 жовтня та залишив їх у силі.

Читайте також:
Україна надіслала до РФ запит на видачу незаконно засудженого Клиха

16 листопада стало відомо, що Клиха і Карпюка в грозненському СІЗО-1 відвідали українські консули. Обидва політзеки підписали документи для подачі владою їх країни скарги в ЄСПЛ, пишуть “Грани.ру“.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна