У Польщі перепоховали після ексгумації тіла президента Качинського та його дружини

 

У Вавельському замку в Кракові у п’ятницю ввечері, 18 листопада, відбулося перепоховання колишнього президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії, які загинули у 2010 році в Смоленській катастрофі. Про це повідомляє TVN24.

Закрита для преси церемонія повторного поховання президентського подружжя супроводжувалася богослужінням, на якому були присутні президент Анджей Дуда, прем’єр-міністр Беата Шидло, а також родичі загиблих, зокрема брат Ярослав Качинський.

Труни з тілами помістили в новий саркофаг із каррарського мармуру. На ньому викарбувані імена загиблих, їх дати народження та смерті, а також хрест і герб Польщі.

Місцеві ЗМІ звертають увагу, що з такого ж матеріалу зроблений і так само оформлений надгробок Папи Івана Павла II.

Нагадаємо, ексгумація тіл Леха Качинського та його дружини Марії почалася ввечері 14 листопада. 15 листопада, труни, підняті з саркофага у Вавельському замку, доправили до кафедри судово-медичної експертизи медичного коледжу Ягеллонського університету. Уся процедура ексгумації тривала вісім годин.

Ця ексгумація стала першою з 83 запланованих прокурорами у справі розслідування причин Смоленської авіакатастрофи.
Впродовж близько року експерти аналізуватимуть ДНК загиблих на предмет наявності слідів вибухових речовин, які могли стати причиною катастрофи 2010 року.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року в катастрофі польського урядового літака Ту-154 у Смоленську загинули 96 осіб, серед яких – президент Польщі Лех Качинський з дружиною, керівники всіх родів військ, начальник генерального штабу, представники Сейму і Сенату, канцелярії президента, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качаровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.
Ярослав Качинський вважає катастрофу літака невипадковою.

Читайте також:
Смоленська катастрофа: запис “чорної скриньки” польського літака сфальсифіковано Росією

У Польщі обіцяють оприлюднити докази причетності Кремля
до катастрофи літака з президентом Качинським

Польща вшановує пам’ять жертв Смоленської катастрофи і вимагає від Росії правди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна