Ісуса Христа проголосили королем Польщі. В інтронізації взяв участь президент Дуда. ФОТО

 

У Кракові відбулася церемонія інтронізації Ісуса Христа як короля Польщі.
Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на польські ЗМІ, церемонія відбулася в санктуарії в Лагевниках (район Кракова) зранку в суботу, 19 листопада, і зібрала біля святилища понад 6 тисяч вірян, прочан, представників медіа тощо.

Схожі, хоч і менші “зведення Христа на трон Польщі” відбувалися вже кілька разів, зокрема на Ясній Горі 1997 року і в Свебодзіні 2000-го. Однак нинішня акція є унікальною, адже вона схвалена президентом країни. Крім того, Анджей Дуда був безпосередньо присутній на “Intronizacji Jezusa na Króla Polski” в Лагевниках.

Подію висвітлювали офіційні польські ЗМІ.

Зокрема, зазначає ліберальна “Газета виборча”, канал TVN24 перервав трансляцію протесту вчителів, щоб надати ефір зведенню на трон Ісуса Христа.

Про подію звітує прес-служба президента Дуди.

“Ювілейний акт про Ісуса Христа як Царя й Господа” був прийнятий у квітні цього року, однак втілений лише тепер.

Під час меси кардинал Станіслав Дзівіш сказав: “Не бійтеся такого акту. Ісус Христос нічого не бере від нас, та дає все. Його правління нікому не загрожує, тому що вона виражається через любов, яка була розп’ята”.

Відповідну проповідь прочитав єпископ Анджей Чая, голова групи з інтронізації Польської єпископської конференції (KEP).

Фотогалерея:

intronizatsiya-isusa-hrista-na-korolya-3 intronizatsiya-isusa-hrista-na-korolya-2 intronizatsiya-isusa-hrista-na-korolya-1 intronizatsiya-isusa-hrista-na-korolya
<
>

Як відомо, ідея інтронізації (офіційного “зведення на трон” Ісуса сходить до першої половини ХХ століття. Тоді медсестра Розалія Целякувна почула внутрішні голоси, які говорили про те, що Ісус вимагає від польської влади конкретної дії, зокрема щодо визнання його королем. Це нібито було умовою порятунку країни в умовах близької війни.

Після низки інтронізацій на місцях єпископат Польщі в березні 2008 року постановив, що такі дії є “недоречними й непотрібними”. У 2012 році Костел підтвердив, що “вам не потрібно оголошувати Христа королем, аби поставити його на трон”. Але Польська католицька церква змінила свою позицію на початку 2016 року: єпископ Анджей Чая заявив, що “визнання правління Ісуса Христа над рідним суспільством є теологічно прийнятним”.

Водночас багато критиків вважають цю акцію свідченням подальшого ствердження над Польщею консервативних та клерикальних сил, що почалося після перемоги на виборах партії “Право і справедливість”.




Читайте також:
Екс-міністр юстиції Польщі Яскерня:
Президент Дуда хоче зробити те, на що не наважилися навіть у 1989-му

Сейм Польщі під тиском вулиці відхилив закон про заборону абортів

Польських ультраправих, які спалили прапор України, побили свідомі націоналісти. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна