Цеголко: До пранку над Порошенком причетні ФСБ і МЗС Киргизстану

 

Розмову, яка відбулася між президентом України Петром Порошенком та нібито Алмазбеком Атамбаєвим (президентом Киргизстану), опубліковану пранкерами, було змонтовано в ФСБ Росії. Про це повідомив прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Я тепер розумію, чому так звані пранкери так довго чекали. Вони монтували розмову і ще довше її затверджували у своїх керівників з російської ФСБ і в Кремлі“, – написав прес-секретар, коментуючи заяви московського пранкера Вована (Володимира Кузнєцова).

За словами Цеголка, пранкери оприлюднили змонтовану копію, “де повністю вирізано звинувачення Росії в окупації частини України і в небажанні виводити свої війська з нашої землі, будь-яку згадку Путіна та невиконання ним взятих на себе зобов’язань за мінським домовленостями”.

“Навіщо це чути російським вухам? Адже змонтований продукт ФСБ підготувала для своїх громадян”, – резюмував прес-секретар.

“Розслідування показало, що, на жаль, не обійшлося без участі працівників зовнішньополітичного відомства Киргизстану. Адже вони сприяли організації розмови, надавши контактні телефони адміністрації президента Киргизстану. А потім, коли все сталося, кілька днів не відповідали на дзвінки з України”, – додав Цеголко.

Читайте також:
Порошенка знову розіграли пранкери? Цього разу – з Киргизстаном

Нагадаємо, по обіді 2 листопада прес-служба президента України повідомила, що він провів телефонну розмову з президентом Киргизії Атамбаєвим. Новина на сайті глави держави виглядала як звіт про типові переговори між лідерами двох країн. Однак в апараті президента Киргизії інформацію спростували.
Невдовзі повідомлення про розмову з сайту Банкової зняли, а речниця МЗС України Мар’яна Беца визнала, що це була провокація, яка мала на меті перешкоджання просуванню в ООН важливої ініціативи з прав людини у Криму (зрештою Киргизстан “утримався”).

17 листопада пранкер Вован опублікував 15-хвилинний “запис розмови” Петра Порошенка з нібито президентом Киргизстану Атамбаєвим.
“Вован” Кузнєцов заявив, що розмову з Порошенком провів насправді він.

Прес-секретар президента України Святослав Цеголко опублікував розшифровку неохопленої пранкером частини розмови Порошенка з людиною, яка представилася президентом:

П. Порошенко: І я вважаю, що усвідомлення тієї помилки, яку зробив російський президент, напавши на нашу країну. До речі, ти кажеш, що у нас не визначений статус агресії? Він вже скрізь визначений.

І в документах ПАРЄ, і в документах ЄС, і в документах G7, і в наших відносинах з Америкою. Це скрізь вже є. Але проблема в тому, що як би ти назвав цей акт, коли на твоїй території перебуває 10 тисяч окупаційних військ, коли кількість танків, артилерії і систем залпового вогню більше, ніж у Бундесвері в Німеччині, то воно слабо нагадує дружній туристичний візит. Тому нам треба добре подумати про те, яким чином ми замотивуємо Російську Федерацію забрати свої війська і передати нам контроль над неконтрольованою ділянкою нашого кордону з Російською Федерацією. Я впевнений, що за цю агресію всі заплатили високу ціну. І ваш голос буде тут абсолютно не зайвим.

“А. Атамбаєв”: Ну а Путін? Що він особисто заявляє? Там говорили, що Ви там на нього голос піднімаєте або щось таке, хтось там кричав. Насправді так було?

П. Порошенко: Я ж людина з досить великим дипломатичним стажем, і я дотримуюся самовладання в найскладніших ситуаціях, тому голос у мене був рівний і коректний. А ось зміст розмови. Я його дійсно попросив забрати війська і перестати вбивати моїх людей, але це було сказано спокійно, рівно. Ну, повір, що якщо б у тебе кожен день по кілька поранених і дуже часто вбиті солдати, які вбиваються російськими снайперами, то тут не до посмішок. І сенсу в цьому тепер ніякого немає. Якщо раніше він там говорив, що він підтримує якісь рухи, то зараз його ненавидять на окупованій території. Людей він обдурив, люди страждають. І це не десятки тисяч, як в Осетії, не сотня тисяч, як у Придністров’ї, а це 4 мільйони людей. І, Алмазбеку, це ситуація така, що не побажаєш нікому.

“А. Атамбаєв”: Обережніше з ним.

П. Порошенко: Я розумію. Ми всі зараз заручники цієї ситуації, але треба просто створити прецедент, коли починати війну не можна, не можна атакувати. І тут голос кожного буде дуже важливим. І той факт, я кажу, що у світі ніхто не підтримав, це холодний душ, знаєш. І тут ми, звичайно, повинні виступати з хорошою координацією. Дивись, я дуже вдячний за телефонну розмову. Я вважаю, що це дуже важливо, коли у нас… і щоб ви знали, що мої двері 24 години на добу відкриті. Я ще раз хочу повторити запрошення приїхати до нас. Ми відрізняємося великою гостинністю, і я для підготовки візиту готовий направити відповідну делегацію до Бішкека.

“А. Атамбаєв”: Я зараз доручу своєму міністру ці питання обговорити по лінії МЗС.

П. Порошенко: Ага.

“А. Атамбаєв”: А з Кримом мені більше цікаво. По-перше, я знаю, ця організація в Америці не визнана терористичною. Ось в цьому, напевно, проблема в тому, що нічого не йде.

“П. Порошенко”: Яка організація?

“А. Атамбаєв”: Ну, зрозуміло, там всі його вважають анексованим. А ось “ЛНР/ДНР”, вони не визнані ще досі. Ось в цьому ваша проблема. І незрозуміло, що там з виборами.

“П. Порошенко”: Ні. По-перше, вони визнані терористичними цілим рядом юридичних рішень судів. А по-друге, цих організацій не існує. Тобто вони існують тільки в російській хворій уяві, тому що це привезені сюди маріонетки з Москви. Ніяких виборів там немає, ніяких референдумів там немає і не було. Все вони намалювали. Тримаються вони на багнетах російської зброї. І вони б’ють один одного там, крадуть, ріжуть один одного, а страждають люди. Тут же проблема не в тому, щоб визнавати або не визнавати. Зрозуміло, що їх в принципі ніхто не визнає, а проблема в тому, що Росія повинна вивести свої окупаційні війська. Росія повинна забезпечити доступ інспекторів ОБСЄ, в тому числі і межі. Росія повинна припинити постачати зброю і боєприпаси. Для Росії це ж дорога ціна! Крим коштує понад 2 млрд. доларів на рік, а будівництво комунікацій коштує ще 2 млрд. І утримання окупованого Донбасу коштує ще 2 млрд. В умовах падіння цін на нафту і внутрішніх складнощів для них це вже знаєш… Вони так хизувалися, що санкції на них не діють, а сьогодні їм вже і Чечню немає за що утримувати. Вони обрізають утримання, розумієш. Вже зарплати і пенсії собі знижують. Ось це ціна за ту авантюру. Кому вона потрібна? У Росії земель мало? Вони не знають, що зі своїми землями робити.

“А. Атамбаєв”: А якщо ми їх заберемо звідти, скільки ви будете відновлювати? Це теж такий вантаж.

“П. Порошенко”: Якщо Росія забере звідти свої війська, ми будемо їх відновлювати, я думаю, годин 18, а може, 24. Це все буде зроблено, тому що як тільки Росія подумає про те, що вона буде забирати свої війська, ось ці пару сотень поплічників, вбивць, які полонених розстрілювали, ґвалтівників. І всі вони зразу втечуть з ними в Росію. Вони ж розуміють, що вони не користуються підтримкою у людей. І ось як тільки вони втечуть, люди вийдуть і будуть з квітами зустрічати українців. На цьому все закінчиться. А ми домовимося з нашими європейськими та американськими партнерами щодо того, щоб були виділені ресурси на відновлення зруйнованої війною і пограбованої агресором інфраструктури. Там все буде дуже просто, тому що…
Можете уявити, що там зараз рівень безробіття 70%, що більше половини дітей не навчаються, що страшна ситуація скрізь, починаючи від в’язниць і закінчуючи лікарнями. Тобто там же гуманітарна катастрофа. І в цій ситуації чому люди повинні мучитися? Тому що хтось захотів ввести війська. Всі військові, які раніше туди приїжджали за довгим рублем, тепер, коли я побудував нову армію, тікають звідти.

Нагадаємо, навесні 2016 року спалахнув скандал з приводу того, що російські пранкери (телефонні жартівники) Лексус і Вован в інтересах Кремля розіграли прес-секретаря Порошенка Святослава Цеголка, адвоката Надії Савченко Марка Фейгіна та українське консульство в Ростові. Вони підробили листа нібито від імені адміністрації президента до Савченко, із пропозиціями припинити голодування та отримати посаду в уряді.
Пранкери виклали в мережу запис телефонних розмов. Результатом стало припинення Савченко “сухого голодування”.
Із самим Порошенком пранкери тоді не спілкувалися.

Відомо, що ті самі пранкери робили спробу розіграти президента України ще в листопаді 2014 року, коли телефонували від імені посла РФ Михайла Зурабова “щодо виборів”:

Також Лексус і Вован розіграли президента Туреччини Реджепа Ердогана від імені Петра Порошенка й Арсенія Яценюка.

Читайте також:
Прес-секретар Порошенка не дав вдруге “розвести” Банкову ФСБшним “пранкерам”

Росія хоче оскаржити перемогу Джамали і пускає в хід пранкерів. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна