СБУ перехопила на кордоні з Росією викрадений стародрук “Апостол”

 

Співробітники центрального апарату та головного управління СБУ в АР Крим попередили вивезення до Росії стародруку “Апостол”. Про це голова спецслужби Василь Грицак доповів президенту Петру Порошенку.

Правоохоронці затримали кур’єра на пункті перетину кордону “Плетенівка” на Харківщині. Громадянин України у мікроавтобусі з російськими номерами намагався приховано переправити до РФ стародавнє видання.

“Співробітники спецслужби встановили, що чоловік за гроші погодився доставити раритетну книжку замовникам з міста Шебекіно у Білгородській області Росії”, – зазначено в повідомленні прес-центру СБУ.

За попереднім висновком доктора філологічних наук, професора кафедри бібліотекознавства та соціальних комунікацій Харківської державної академії культури Ігора Лосієвського, вилучена СБ України книжка може бути кириличним стародруком XVI – початку XVII сторіччя “Апостол”, який належить до історичних та культурно-наукових цінностей.

Всебічна інформація про рік видання, місце друку та походження книжки буде отримана після експертизи, призначеної досудовим слідством.

Нагадаємо, 16 травня “Новинарня” інформувала, що з Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського в Києві було викрадено унікальне видання – “Апостол” Івана Федорова, надрукований 1574 року.
Як заявив директор НБУВ Володимир Попик, книга зникла 10 травня з відділу стародруків та рідкісних видань.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна