У центрі Києва мітингують тисячі людей, але правоохоронців більше

 

У центрі Києва в урядовому кварталі зранку 15 листопада перебувають тисячі людей. Станом на 10:00 вони не висували політичних гасел і поводилися мирно, інформує “Радіо Свобода“.

Під час акцій протесту урядовий квартал посилено охороняють правоохоронці. На вулиці Інститутській перебувають багато співробітників Національної гвардії в повному екіпіруванні.

Встановлено металеві загорожі й рамки металошукачів.

За даними каналу “112 Україна”, в центрі столиці чергують 5 тисяч правоохоронців. При цьому мітингують декілька тисяч осіб. За свідченнями очевидчів, протест не виглядає як справді масовий.

Вимоги мітингувальників стосуються наразі повернення вкладів із проблемних банків, хоча раніше йшлося про “тарифний майдан”.

Пересічники в Києві. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Пересічники в Києві. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Крім того, на під’їздах до Верховної Ради – багато автомобілів з номерами європейських країн (Польщі, Литви, Словаччини та ін.) і символікою “Авто євро сила”. Їх власники (т. зв. “пересічники”) перенесли в Київ акцію з вимогами лібералізувати правила транзиту для громадян України, які купили авто з іноземною реєстрацією.

Журналіст “Радіо Свобода” Левко Стек повідомив, що є відеодокази “заробітчанства” на політичній акції під НБУ.

“Організовану колону пенсіонерів ведуть на мітинг за відставку [голови НБУ] Гонтарєвої. Оплата – 125 гривень за 5 годин”, – зазначив він.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила 14 листопада, що лідерка партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, яка збирає вкладників збанкрутілих банків на мітинги, “відверто обманює українців”.

Юлія Тимошенко раніше в понеділок заявила, що 15 листопада, “українці, які втратили свої заощадження в банках, виходять на безстрокову акцію, протестуючи проти політики Нацбанку”. При цьому, додала Тимошенко, вона обурилась тим, що влада намагається очорнити обдурених вкладників, показати, ніби ця безстрокова акція є “рукою Кремля”.

Верховна Рада у вівторок, 15 листопада, включила до порядку денного сесії законопроект №5390 про захист ошуканих вкладників банків. Відповідне рішення підтримали 276 народних депутатів.

Минулого тижня у Службі безпеки України заявляли, що Росія готує в листопаді акції протесту з метою дестабілізації ситуації в Україні. За даними відомства, саме у вівторок, 15 листопада, має початися всеукраїнська акція протесту банківських вкладників, а 17 листопада продовжаться протести щодо підвищення тарифів. В СБУ заявляють, що ці акції спрямовані на внутрішню дестабілізацію і організацію дострокових парламентських виборів в Україні.

Читайте також:
НБУ звинуватив Тимошенко в інформаційних атаках

Волох про “план Шатуна”: не будь правим – будь розумним

“План Шатун”: Росія планувала організацію дострокових виборів в Україні та загострення на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна