Гаазький трибунал прирівняв окупацію Криму до міжнародного збройного конфлікту

 

Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал, Нідерланди) вважає ситуацію в окупованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною й Росією. Про це йдеться в щорічному звіті попереднього розслідування прокурора МКС Фату Бенсуда, інформує “Новинарня“.

“Відповідно до даних, ситуація на території Криму й Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною й Російською Федерацією. Цей міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України”, – сказано у звіті Гаазького трибуналу.

Право міжнародних збройних конфліктів застосовне до цієї ситуації й після 18 березня 2014 року в тій мірі, у якій події на території Криму й Севастополя будуть рівнозначні триваючому стану окупації.

Цей міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту, однак Україна й Росія не ратифікували його.

В суді також повідомили, що мають дані про тиск на кримських татар на півострові, насильницьке переміщення 179 арештованих осіб на територію РФ, примусової мобілізації на військову службу жителів Криму.

Гаазьким трибуналом було вирішено продовжити в наступному році збір доказів причетності Росії до конфлікту в Донецькій і Луганській областях.

Прокурор виявив ознаки міжнародного та неміжнародного збройного конфлікту на Донбасі.

“Повідомлення про артилерійські обстріли обома державами військових баз противника, а також арешти російських військовослужбовців України та навпаки, вказують на пряме військове протистояння між російськими збройними силами і силами уряду України, яке передбачає наявність міжнародного збройного конфлікту в контексті збройних дій в східній Україні найпізніше з 14 липня 2014 р. одночасно з існуванням неміжнародного збройного конфлікту”, – сказано у звіті.

У рамках подій на Донбасі канцелярія прокурора задокументувала понад 800 випадків можливого здійснення злочинів після 20 лютого 2014 року.

Читайте також:
У Генпрокуратурі узгодили із трибуналом Гааги розгляд справи Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна