Росія закриває збиткові шахти “ДНР”. Хакери показали документи міненерго РФ

Шахти на території ОРДЛО

Шахти на території ОРДЛО

На окупованих територіях Донбасу залишилося 157 вугільних шахт, якими наразі де-факто керує міністерство енергетики Росії, виплачуючи шахтарям мізерну платню. Із них 120 – нерентабельні, а 23 будуть закриті.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm.

Розслідувачі отримали відповідні дані від хакерів групи FalconsFlame, які зламали поштову скриньку т.зв. “міністерства” вугілля і енергетики ДНР” та вилучили з дампу документ під назвою “Оцінка стану вугільної промисловості ДНР”. Довідка була підготовлена в міністерстві енергетики Російської Федерації в січні 2016 року.

Згідно з документом, із 120 нерентабельних шахт ОРДО закриттю підлягають шахти: Калініна, “Трудівська”, Абакумова, Жовтневий рудник (у Донецьку), Леніна, “Бутівська”, Чайкине, Гайового (в Макіївці), Леніна, Калініна, Румянцева, Карла Маркса (в Горлівці), Булавинська, Ольховатська, Вуглегірська, Єнакіївська, Полтавська (в м. Єнакієве), Ткачука (в Шахтарську), “Волинська” та “Східна” (в Торезі), “Ударник” (у Сніжному).

“За словом “нерентабельний” стоять 120 шахт, які витрачають більше, ніж заробляють. І проблеми цих шахт наростають, як снігова куля. Реструктуризація (продаж та закриття збиткових підприємств) – це звільнення (і не тільки на шахтах, а й на залізниці), підвищення тарифів на електроенергію, і як наслідок, великі проблеми для будь-якої чинної влади.
Тому дуже довго проблему вирішували дотаціями, які становили до мільярда доларів на рік. Більшість шахт уже мали плани реструктуризації ще до початку війни, і російська окупаційна влада продовжили ці проекти”, – зазначено в матеріалі.

Більше 30 тисяч людей будуть звільнені.

На момент написання аналізу в січні 2016-го заборгованість шахтарям із зарплати в “ДНР” становила 2 млрд. рублів. У вересні гірники ОРДО отримували частину своєї зарплати за травень.

“Товариші шахтарі, спробуєте в «ДНР» «встати з колін» і постукати касками? Напевно, це складно зробити під дулом автоматів «бурятських трактористів»?” – зазначають автори розслідування.

Зарплата гірників “ДНР” – 8000-9000 рублів, або 3100-3500 грн. на місяць.

Відповідно про аналізованого документу міненерго РФ, Горлівка та Донецьк позначені в Москві як “території з підвищеною соціальною напруженістю”.

zarplata-shahtarya-dnr-ta-v-ukrayini

Читайте також:
Шахтар з “ЛНР” зателефонував відомому телеведучому в Київ з питанням:
“Коли ви вже нас звільните?”

У 2015-2016 роках в “мінвугіллю ДНР” було виділено близько 800 мільйонів рублів, із них “республіканському підприємству «Об’єднана дирекція по реструктуризації підприємств вугільної промисловості Донбасу» – 760,249 млн. рублів.

При цьому Росія оцінює “залишкові витрати” (частина робіт була виконана ще в Україні) в 7,2 мільярда рублів. А загальні витрати до 2020 року і після досягають 96 мільярдів, з яких 69 мільярдів будуть взяті з федерального бюджету Росії.

Висновок міненерго РФ про подальше функціонування вугільної промисловості ОРДЛО:

  • продовження ліквідації шахт, що перебувають у різній стадії ліквідації (51 шахта в “ДНР” і 36 шахт в “ЛНР”);
  • відмова від субсидування діючих шахт, що призведе до ліквідації 23 високозбиткових шахт в “ДНР”;
  • використання обладання з ліквідованих шахт для технічного оснащення діючих шахт;
  • працевлаштування звільнюваних шахтарів (близько 28,5 тис. осіб, в тому числі 20,8 тис. – в “ДНР”). Передбачається не менше 12,7 тис. осіб працевлаштувати на діючих підприємствах (в тому числі в “ДНР” – 8,8 тис. осіб, в Росії – не менше 1,7 тис.), а також стимулювати вихід на пенсію не менше 8,5 тис. осіб із числа звільнених;
  • стимулювання української сторони до придбання вугілля з південно-східних районів Донецької та Луганської областей шляхом продовження регулювання поставок енергетичного і коксівного вугілля з Росії в Україну;
  • З метою надання підтримки функціонуванню вугільної промисловості ОРДЛО пропонується виділення коштів з федерального бюджету Російської Федерації, в т.ч. на працевлаштування 1,7 тис. шахтарів шахт, що закриваються в “ДНР” і “ЛНР”, на підприємствах Ростовської області (ТОВ “Кінгкоул”).

Таким чином, скорочуючи і закриваючи шахти на Донбасі, Росія залучає дешеву робочу силу на свої шахти, роблять висновок аналітики.

Зазначається також, що бойовики “ДНР” фактично контролюють відвантаження вугілля з ДП “Макіїввугілля” (підприємство під контролем терористів) на Трипільську ТЕС (Центренерго, Київ).

“Провезти коробку ліків через блок-пост не можна. А состав із вугіллям – запросто. І Росія докладає всіх зусиль для того, щоб ця ситуація зберігалася незмінною. Іноді вугілля з Донбасу маскується як російське, а іноді, щоб примусити Україну до закупівель у бойовиків, Росія штучно скорочує експорт російського вугілля в Україну”, – сказано в дослідженні.

За наявними даними, в жовтні 2016 року щоденно “кордон” перетинають кілька десятків вантажних составів з ОРДЛО, заповнених вугіллям, коксом, металом та ін.

Читайте також:
Україна не може відмовитись від вугілля сепаратистів, – глава Міненерго

Завдяки хакерам стало відомо, скільки й куди “ДНР/ЛНР” продає вугілля та металу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна