Затримані ФСБ “диверсанти” в Севастополі – екс-військовий, аналітик Штибліков та його дружина

 

Затримані в Севастополі “українські диверсанти”, як їх називає ФСБ Росії, насправді не мають відношення до ГУР Міноборони України. Це експерт Дмитро Штибліков, керівник міжнародних програм севастопольського центру “Номос”, та його дружина, яка проходить як “свідок”.
Про це “Новинарня” дізналася від своїх джерел у журналістських та експертних колах окупованого Криму.

Дмитро Штибліков. Фото з ФБ

Дмитро Штибліков. Фото з ФБ

Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону “Номос” – українська неурядова аналітична організація, заснована в Севастополі 2003 року.
Після окупації Криму навесні 2014 року “Номос” у Севастополі припинив роботу.

Дмитро Штибліков народився у 1970 році, він колишній військовий. Закінчив Київське вище загальновійськове командне училище ім. Фрунзе та Військово-дипломатичний інститут при Національній академії оборони України.
Кадрову військову службу проходив у Криму на різних посадах у розвідувальних підрозділах Сухопутних військ і Військово-Морських сил України. У середині 90-х командував розвідротою в Перевальному.
Підполковник запасу, магістр міжнародних відносин.
Після звільнення 2004 року в запас працював у Центрі “Номос” у місті Севастополь (нині окупована територія).

У багатьох інтерв’ю, починаючи з 2010 року, Штибліков висловлювався за виведення Чорноморського флоту РФ із Севастополя та пропонував механізми для цього.
Дмитро Штибліков перший з аналітиків повідомив про те, що ЧФ в Україні збільшує чисельність берегових сил.

Як інформувала “Новинарня“, вранці 10 листопада Федеральна служба безпеки Російської Федерації заявила про затримання у середу, 9 листопада, нібито “членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України”, які готували теракти на об’єктах об’єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення в окупованому Криму.
Згідно з повідомленням, у затриманих буцімто вилучено вибухові пристрої великої потужності, зброю і боєприпаси, засоби спеціального зв’язку та інші речові докази їх злочинної діяльності, у тому числі карти-схеми передбачуваних об’єктів диверсій.

У Міністерстві оборони України заявили, що “цей черговий фейк російських спецслужб спрямований на приховування особистих репресивних дій проти мешканців півострова, а також дискредитацію України в очах міжнародної спільноти”.

Як повідомив телеканалу “Дождь” Олексій Штибліков, брат затриманого, Дмитро телефонував йому з прокуратури.

Дружина Дмитра “не вийшла на роботу, її почали шукати, і родичі застали момент обшуку в гаражі. Так нам стало відомо про затримання”, – розповів Олексій.

За його словами, на 12:00 у четвер призначений суд про обрання запобіжного заходу затриманим.

Олексій Бессарабов

Олексій Бессарабов

ОНОВЛЕНО. Федеральне агентство новин (РФ) з посиланням на джерело повідомило імена всіх затриманих “диверсантів”: Штибліков Дмитро Анатолійович, Бессарабов Олексій Євгенович (раніше він теж працював із Штибліковим у центрі “Номос”), Дудко Володимир Михайлович.

Ленінський суд міста Севастополь (підконтрольний РФ) обрав їм запобіжний захід – два місяці тримання під вартою.

Це вже другий випадок затримання окупаційними органами безпеки в Криму так званих “українських диверсантів”.




10 серпня ФСБ РФ повідомила, що в Криму затримано громадянина України Євгена Панова, колишнього учасника АТО, назвавши його співробітником української розвідки.
На цій підставі Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Міністерство оборони України в підготовці терактів в анексованому Криму, а президент Путін скасував зустріч у “нормандському форматі”.
Український Генштаб назвав ці заяви провокацією.

Крім Панова, було затримано й арештовано ще кількох осіб, зокрема раніше судимого Андрія Захтея, який в останні роки проживав у Росії.
Панова і Захтея перевезли в СІЗО “Лефортово” у Москві. До Панова не допускають російських адвокатів.

Читайте також:
ФСБ силою вибивало з Панова зізнання

Панов в’їхав у Крим на своєму авто і не є співробітником розвідки, – ГУР

Затриманий у Криму ФСБшниками Захтей – із Львівщини, але жив у Росії; раніше судимий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна