Савченко дала свідчення про її викрадення на суді у справі Плотницького. ВІДЕО

 

На засіданні в Подільському райсуді Києва у справі ватажка “ЛНР” Ігоря Плотницього 10 листопада давала свідчення народна депутатка Надія Савченко.

Плотницького заочно судять за обвинуваченням за кількома статтями, зокрема терористичний акт і викрадення людей.

Виступаючи в суді, Савченко розповіла, що потрапила в полон до бойовиків 18 червня 2014 року і того ж дня біла допитана особисто Плотницьким, який на той час очолював бандформування “ЛНР” “Зоря”, інформує “Ліга“.

“21 червня Плотницький привів Корякіна і Громова (так званого “начальника контррозвідки ЛНР”) та командира чеченського загону найманців Умарова. Він запитав, чи знаю я людину – і показав мені прізвище на листку паперу. Він сказав, що це навідник. Я сказала, що не знаю цю людину і заявила, що я теж навідник, можете не шукати. Після цього з’явилася легенда про “винних” у загибелі російських журналістів. Цей бій відбувався вже тоді, коли я перебувала в полоні “, – сказала Надія Савченко.

За словами нардепа, 21 червня Громов заявив, що вона буде передана в Росію, і додав, що з цього приводу “є деякі домовленості”.

“Ця операція була спланована, і дійсно Плотницький передавав мене з полону для викрадення в Російську Федерацію. Мене везли, змінивши шість машин протягом шести годин”, – зазначила Савченко.

“Все, що їм було потрібно – виконати наказ, поставлений з Росії”, – підкреслила вона.

Наступне засідання має відбутися 16 листопада.

Як відомо, 22 грудня 2015 року Печерський райсуд Києва дозволив Службі безпеки України розпочати заочне розслідування проти ватажка самопроголошеної “Луганської народної республіки” Ігоря Плотницького.
31 серпня Подільський районний суд Києва дозволив почати заочний розгляд справи проти нього.
Ватажок бойовиків Луганська заявив, що не має наміру з’являтися за повісткою до суду у Києві.

Читайте також:
Ватажка “ЛНР” викликають у Київ на суд

Справа щодо нього стосується викраденню Надії Савченко. 17 червня 2014 року за наказом Плотницького бойовики “ЛНР” напали на військовослужбовців батальйону ЗСУ “Айдар” у Луганській області, захопили в полон старшого лейтенанта Надію Савченко та вивезли її до Луганська, після чого незаконно переправили її через держкордон в Росію.

Плотницького обвинувачують у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 146 (“незаконне позбавлення волі або викрадення людини організованою групою з тяжкими наслідками”), ч. 2 ст. 258 (“терористичний акт, вчинений групою осіб, який спричинив заподіяння значної майнової шкоди або інших тяжких наслідків”), ч. 3 ст. 332 КК України (“незаконне переправлення осіб через державний кордон”).

Плотницький заявляв, що не планує приїжджати до суду в Україні для дачі свідчень.

Читайте також:
“Вам усім дадуть Героїв України”.
Подробиці бою, в якому Савченко погубила свій підрозділ і потрапила в полон

Віра Савченко у суді дала свідчення про викрадення її сестри

Заочний суд над Плотницьким у справі Савченко перенесли через неналежне його інформування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна