Муженко зустрівся з волонтером, який закидав Генштабу 18-річних контрактників на передку

 

Роман Донік
армійський волонтер (Харків)

(FB)

Щодо учебок, щодо навчання військовослужбовців, щодо механізмів контролю навчання.

Вчорашню довгу розмову з НГШ (начальником Генерального штабу. – “Н”) почали з того, що згадали фізику за 6 клас. Перший закон Ньютона. Зокрема це – “Будь-яке тіло прагне до стану спокою” і “Тіло в стані спокою прагне залишатися в спокої”.

Особливо, якщо це тіло людське. Особливо, якщо це тіло в погонах. Ну, за дуже рідкісним винятком.

Звідси вирішили і починати похід. Назрів. Муженко дуже незадоволений рівнем підготовки військовослужбовців в учебці.
Він сам їздить по передку, сам спілкується з солдатами. Висновок з останньої поїздки – у більшості новоприбулих знань повний нуль. Хоча за паперами все добре. За паперами всі займаються.

Словом, не буду воду варити, а тільки по суті. Те, що було нами запропоновано і що відразу взято в роботу.

Тепер офіцери з бойових частин, що приїжджають за поповненням в учебки, зможуть самі перевірити рівень підготовки солдата. І якщо його цей рівень не влаштовує, то тупо солдата не брати.

Із подальшим розслідуванням, покаранням тих, хто його готував. Природно, є ймовірність договірняків, підкупів “покупців” і різні варіації на це тему. Це можна виправити. У нас є люди принципові, досвідчені, які розуміють, що їм воювати з тими, кого вони беруть, в учебках.

Продавлюватимемо так, щоб по поповнення їздили найпринциповіші і найбільш досвідчені командири рот, взводів.

На фотографії НГШ якраз собі нарізає завдання саме з цього питання. Сподіваюся зрушило.

Тепер із того, що нами запропоновано, що знайшло повну підтримку і розуміння у начальника генерального штабу і що, ми сподіваємося найближчим часом впровадити. Думаю, вийде.

Як мінімум, ми на одному кінці дроту, НГШ і міністр – на другому, хочемо одного: сильну боєздатну армію. Будемо боротися.

Я зовсім спрощено, щоб не нагромаджувати.

1. Усе навчання буде розбите на модулі. Перехід на наступний рівень буде після отримання і закріплення певних навичок.

Наприклад, (цифри умовні) кулеметник – повинен влучити 5 разів одиночними на 100 метрів у круг 20 см. Автоматник – влучити на 50 метрів 5 із 5 у грудну мішень. Повністю розібрати і зібрати зброю. Якщо в процесі навчання виникають труднощі з курсантом, то йому або має приділятися більше часу, або він переводиться на іншу ВОСівку (ВОС – військово-облікова спеціальність. – “Н”).

Якщо курсант не здатний навчитися елементарним речам, він далі не йде. Індивідуально розглядають – чому і що з ним робити. Перехід на наступний модуль після іспиту. Який підписують інструктори і відповідальні офіцери (керівники курсу, стрільб та так далі).

Людей, які не люблять зброю, які не знають зброю, які не вміють із нею поводитися, у бойових частинах бути не повинно.
Подальше навчання проводиться так само, по модулях. Кожен модуль, це ускладнення і підвищення майстерності.

2. У будь-який момент (на другому, на третьому модулі, перед самим випуском) будуть перевірятися початкові модулі. При відсутності знань і навичок – розслідування щодо тих, хто підписав перехід на вищий модуль. Премії, стягнення, звільнення. Тобто, люди два місяці відучилися, приїжджають інспектори, перевіряють перший або другий модуль. Якщо норматив не виконується – рапорти і розслідування.

Усі казки, що курсант не зміг влучити, тому що нервує через інструкторів і у нього мандраж, це на користь бідних. Коли його будуть на війні вбивати, а це тільки питання часу, коли або він, або його, у нього мандраж і нерви будуть у рази вище. Це теж частина підготовки. Інспектор не вб’є. А ворог – уб’є.

3. Офіцери-покупці з частин, куди направлено поповнення. Зобов’язані перевірити рівень підготовки (стрільба, тактика, теорія, матчастина). У разі невідповідності нормативам – не брати людей, рапорт – розслідування. Підписи всіх, хто перевів по модулях. Покарання.

4. Інспектування результатів підготовки по модулях. Блукаючі мобільні групи, з великими повноваженнями, які будуть у підпорядкуванні дуже високо. Без попереджень, без планів (принаймні відомих усім) їздитимуть по учебках і полігонах. Якщо результат перевірки негативний, то по кожному бійцю – рапорт, розслідування, підписи тих, хто переміг, – покарання.

Ми запропонували задіяти інспекторами ветеранів цієї війни з досвідом, знаннями і бажанням, без обмежень по здоров’ю. Тобто хлопці, що втратили працездатність у результаті поранень, але мають навички та досвід, будуть прийняті у штат на службу.

Ось такі зміни нами запропоновані. Вони концептуально схвалені НГШ. Система йому сподобалася. Вона реально дасть результат. Не відразу. І не скоро. Що отримаємо на виході, будемо подивитися.

Ми ж пам’ятаємо з чого почалася розмова – тіло в стані спокою прагне залишатися в спокої.
І так, я думаю, цю новину можна і репостнути.

Читайте також:
Учасник АТО: “Цитадель військкоматів” абсолютно не хвилюють реальні проблеми армії

Ціна відсутності 7-ї хвилі: на передову почали присилати
18-річних контрактників після місяця учебки

Офіцер “Десни” зізнався, що це він поставив білборд про “зраду”, й розповів навіщо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна