Горбулін допускає модернзацію Мінських угод

 

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАНУ, радник президента Володимир Горбулін допускає уточнення Мінських угод та вихід на новий формат домовленостей, однак вважає, що зміна підходу до суті і логіки “Мінська-2” не відбудеться до тих пір, поки всі можливості діалогу не будуть вичерпані. Про це йдеться в його статті для ZN.UA.

“Президент України запропонував один з напрямків — дорожня карта, з чіткими і зрозумілими термінами і відповідальними за її виконання. Чи буде ця ініціатива успішна? Раціонально вона логічна і здійсненна. Але чи буде вона успішною з нашими нинішніми партнерами за мінським столом? Але в будь-якому випадку йти по цьому шляху треба”, – вважає Горбулін.

“Безумовно, нам потрібні заготовки на випадок згоди сторін переглянути (швидше — уточнити) “Мінськ-2″ і вийти на новий формат домовленостей. Необов’язково це буде виглядати радикально, але підготуватися до такого розвитку подій потрібно. Насамперед — переосмисливши Мінські угоди і зрозумівши, в якій формі вони для нас стануть прийнятними”, – пише він.

Так, на його думку, в їх поточній редакції вони, по-перше, явним чином (особливо в пунктах 4, 9 і 11) ведуть до порушення територіальної цілісності і суверенітету України, що суперечить не тільки національним інтересам України, а й декларації глав держав “нормандської четвірки” від 12 лютого 2015 року.
“І, по-друге, про що вже неодноразово говорила українська сторона, проводити вибори до відновлення контролю над кордоном безглуздо”, – йдеться в статті.

Володимир Горбулін зазначає, що навіть не виходячи з логіки “Мінська-2”, частина його положень може бути модернізована, щоб документ став реальнішим в частині його фактичного, а не теоретичного виконання.

“Наприклад, нам потрібно просто зафіксувати в оновленій угоді порядок проведення виборів і встановлення контролю над кордоном (спочатку контроль — потім вибори). Також для практичної реалізації пунктів про порядок місцевого самоврядування сторонам потрібно не вимагати від України переписати свою Конституцію, а обговорювати суть Закону України “Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО”. Те ж саме щодо амністії: абсурдні спроби “керівників” “ДНР/ЛНР” (а де-факто — Росії) витребувати повну амністію — безглузді, оскільки суперечать всій міжнародній практиці.

І, звичайно, варто розглядати можливість розширення кількості учасників переговорів за рахунок США, ЄС, країн — підписантів Будапештського меморандуму. Втім, шанси на таке розширення вельми примарні: зараз ні Росія, ні Берлін з Парижем цього явно не хочуть. Але як поведуть себе ці країни після виборів — питання неоднозначне”, – наголошує академік.

Читайте також:
Кучма прогнозує три варіанти “дорожньої карти” щодо Мінська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна