Узбек-воїн АТО, якому відмовили у статусі біженця, поки не їде з України

 

Узбек Шавкат Мухаммад, який воював на Донбасі за Україну в складі добровольчого батальйону “Айдар” та отримав відмову у набутті статусу біженця, залишається в Україні. Про це Мухаммад написав у “Фейсбуці”, повідомляє “Новинарня“.

“В результаті ця ситуація вирішилася найкращим чином… Народ, відбій. Нікуди поки не їду. Хороші люди підключилися, будемо кошмарити ДМС (Державну міграційну службу)”, – зазначив він.

Як повідомляв боєць раніше, йому тричі відмовили в наданні статусу біженця в Україні.

Мухаммад опублікував повідомлення від Державної міграційної служби України “про відмову у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту”. Після цього Шавкат планував виїхати до Євросоюзу, оскільки в Узбекистані його чекає арешт.

“Шавкат Мухаммад добровільно пішов у батальйон “Айдар” і чесно захищав Україну. Він хоче й далі жити і працювати в Україні, однак Державна міграційна служба України, схоже, вважає, що Шава повинен повернутися в Узбекистан, де його автоматично чекають переслідування… Він із тих людей, ким Україна, як, власне, і будь-яка країна, повинна була б пишатися, а не виштовхувати їх”, – написав блогер Максим Козуб.

“Шавката Мухаммада я знаю з лютого 2014 року. Робив з ним ефір на SPILNO.tv. Громадянин Узбекистану, Шавкат жив в Україні як трудовий мігрант. Брав участь у нашому Майдані. Був нашим активістом. Влітку 2014 року пішов добровольцем на фронт у складі батальйону “Айдар”. Тепер наша Державна міграційна служба України відмовляє йому у “політичному притулку” та статусі “біженця”. Повернення на батьківщину загрожує Шавкату переслідуванням. Шавкат – учасник опозиційних узбецьких рухів. В мене питання до влади: як так сталося, що люди, які віддавали свою кров за незалежність та територіальну цілісність України, виявилися не потрібними нашій країні? Поясніть”, – написав політолог Віталій Кулик.

Читайте також:
Стали відомі імена італійських добровольців, які воюють за Україну на Донбасі
проти своїх земляків. ВІДЕО

Перебіжчик із Росії, який воював у ДУК і “Азові”, виявився подвійним агентом та повернувся до РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна