У Сирії загинув помічник депутата Держдуми РФ, який окуповував Крим і розстрілював українців під Дебальцевим

У Сирії під час бойових дій загинув громадянин Росії Сергій Морозов – помічник депутата Держдуми від ЛДПР Михайла Дегтярьова, повідомляє “Новинарня” з посиланням на Reuters.

Як інформує агенція, 38-річний Морозов загинув після потрапляння під артобстріл неподалік Пальміри по дорозі в лікарню. Сталося це ще 9 березня 2016 року.

Смерть помічника підтвердив депутат Держдуми: “Дегтярьов сказав, що Морозов був його другом і підтвердив, що він загинув під час битви за Пальміру”.

За словами джерел агенції, загиблий помічник депутата до поїздки в Сирію брав участь у бойових діях на Донбасі на боці проросійських бойовиків. У Сирії він перебував як співробітник приватної військової компанії з РФ.

Також повідомляється, що смерть Морозова і його товаришів розголосу не підлягає, а сім’ї загиблих в Сирії російських бійців отримують компенсацію в розмірі 100 тисяч доларів.

“Офіційно Росія бере участь лише у військово-повітряній операції в небі над Сирією з невеликою кількістю сил спеціального призначення на землі. Москва заперечує, що її війська задіяні в регулярних наземних бойових операціях. Проте в ході інтерв’ю з більш ніж десятком людей, які безпосередньо знайомі з місією, Reuters з’ясував, що російські бійці грають більш істотну роль у наземних бойових операціях, ніж та, яку, як каже Кремль”, – ідеться в повідомленні.

“Джерела називали російських бійців найманцями, які працюють на приватну компанію, а не військовослужбовцями ЗС РФ. Але, незважаючи на їх неофіційний статус, за відомостями джерел, вони діють узгоджено з російськими військовими, а вдома отримують пільги, які зазвичай дають тільки військовослужбовцям”, – зазначає видання, додаючи, що військові РФ прилітають в Сирію на російських військових літаках, а також нерідко отримують нагороди за участь у збройному конфлікті.

Сергій Морозов

Сергій Морозов

Щодо Сергія Морозова, то згадки про його загибель у Сирії на російських інтернет-ресурсах можна знайти ще за березень-квітень 2016 року.

“Безкровних перемог, на жаль, не буває, і порятунок «Серця Сирії» – Пальміри – оплачено російською кров’ю. Один із полеглих за визволення цього древнього міста – козак Таманського відділу Кубанського козачого війська, вахмістр Сергій Морозов”, – ідеться в одному з таких повідомлень.

“Кавалер двох орденів Мужності Сергій, подібно легендарному спартанцю, не питав, скільки ворога, він питав, де він. І всюди, де творилася несправедливість, або де під загрозою опинялися інтереси Росії, він готовий був вступити в бій за честь країни і на захист пригноблених народів”, – писали російські ресурси.

“Навесні 2014 року в складі підрозділу Таманського відділу Кубанського козачого війська він брав участь у захисті Кримського півострова від бандерівських екстремістів. Командуючи розвідувальним відділенням, він забезпечував безпеку позиціях козаків і «Беркута», в тому числі діючи в «нейтральній» смузі, виставляючи секрети і попереджаючи провокації”, – писали про Морозова російські медіа.

Повідомляється, що з 2014 року “козак” із Самари Морозов воював на Донбасі в підрозділі військової розвідки, був двічі поранений – під Луганськом і Дебальцевим.

Морозов нагороджений двома орденами Мужності. За даними російських медіа, “перший – за бої під Іловайськ, другий – за Дебальцевський котел”.

Як відомо, під Дебальцевим російські військові віроломно розстріляли колону бійців ЗСУ, що виходила з оточення за узгодженням із російською стороною.

У Сирію Морозов прибув в січні 2016 року – “щоб захистити народ Сирії від геноциду, влаштованого ісламістами”.
“Розвідвзвод, у якому Сергій командував відділенням, бився відчайдушно, громлячи і місцевих терористів, і іноземних найманців, і турецьких спецназівців, які діють під виглядом «добровольців»”, – писали росіяни.

Загинув він нібито тоді, коли “козаки потрапили у вогневу засідку, влаштовану турецьким спецназом”.

Морозова поховано в Самарі, де він народився і виріс.

Кошти для доставки тіла ліквідованого в Сирії найманця виділив отаман Су-Псехського хутірського товариства Анапського козачого округу.

Читайте також:
Російські найманці їдуть із Донбасу на війну в Сирію, – Reuters

Росія на Донбасі вербує бойовиків у Сирію. Обіцяють декілька тисяч доларів на місяць

Бразильський найманець “ДНР” арештований на два місяці і вже пішов на співпрацю з СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна