Журналісти пікетували посольство РФ у Києві з вимогою звільнити ув’язнених колег

 

Порушені Російською Федерацією справи проти Романа Сущенка, Миколи Семени, кримських журналістів – не тільки внутрішні українські проблеми, це спільна відповідальність світу за безпеку життя та професії. Про це заявила в коментарі “Укрінформ” перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова після участі в пікеті посольства РФ, приуроченому до Міжнародного дня ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Біля російської амбасади зібралися кілька десятків громадян, зокрема працівників ЗМІ, багато з яких надягли маски Путіна. Акція мала назву “Росія поставила на конвеєр розправи над українськими журналістами”.

“Сьогодні біля посольства Росії ми підтримали українських журналістів – в’язнів режиму Кремля. Серед них – Микола Семена, Роман Сущенко, Анна Андрієвська, Андрій Клименко та інші. Це чергове нагадування світові про злочини Росії”, – сказала Джапарова.

За її словами, “символічно, що акцію проведено в Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів. Це фактично демонструє те, що за злочин немає адекватної відповідальності, а це – загроза всій міжнародній безпековій системі”.

Акцію 2 листопада біля посольства РФ організували Центр інформації про права людини та Центр громадянських свобод.
Під парканом амбасади зібралися журналісти та правозахисники, які вимагали звільнити з РФ українських журналістів – Миколу Семену та Романа Сущенка, а також закрити сфабриковані кримінальні справи проти інших працівників ЗМІ.

Московський суд заарештував власного кореспондента “Укрінформу” у Франції Сущенка до 30 листопада, перед тим 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в шпигунстві.
У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України, в ГУР МОУ спростували цю заяву, назвавши її фейком.
Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві “Укрінформ” з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції – з 2010 року.
Роман Сущенко залишається в московському СІЗО “Лефортово”.

19 квітня 2016 року окупаційна “прокурор Криму” Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи проти кримського журналіста Миколи Семени за публікацію в ЗМІ “сепаратистської” статті. Під час обшуку у журналіста силовики вилучили два ноутбуки та інші носії інформації. Після допиту його відпустили під підписку про невиїзд.
28 квітня Семену викликали на черговий допит, за підсумками якого кримського журналіста перевели в статус обвинуваченого.

Читайте також:
Біля посольства Росії вимагають звільнення журналіста Сущенка. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна