Лауреатом премії НСЖУ за захист свободи слова став журналіст, якого в Криму “пресує” ФСБ

 

Лауреатом премії Національної спілки журналістів України 2016 року за захист свободи слова названий Микола Семена – український журналіст, якого в Криму переслідує російська окупаційна влада. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на НСЖУ.

Як зазначає “Новинарня“, оголошення про лауреата зроблено 2 листопада – в Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Кандидатуру Семени на здобуття премії було висунуто Донецькою обласною організацією НСЖУ та підтримано комісією з присудження премії.

Премія носить ім’я Ігоря Лубченка – багаторічного голови Спілки – і заснована у 2012 році для заохочення та нагородження осіб та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти.

“Ми всі впевнені в тому, що Микола Семена стійко переживе всі випробування, що його не вдасться зламати російським спецслужбам”, – йдеться в поданні ДонСЖУ.

Перший секретар Спілки Сергій Томіленко зауважив, що за останні роки події в Україні стали справжнім випробуванням для журналістів, особливо на Сході та в Криму, де тамтешня “влада” переслідує українських журналістів, які відмовляються на них працювати. Саме за принципову позицію, вважає Томіленко, постраждав і Микола Семена.

“Наш колега – один із тих, хто попри тиск і навіть загрозу життю не зрадив професію. Тому це справді заслужена нагорода”, – наголосив голова організації.

Як зазначається, серед претендентів на отримання премії ім. Лубченка були також головний редактор газети “Трудова слава” (Херсонська область) Валерій Горобець та в.о. головного редактора газети “Запорізька правда” Наталія Зворигіна, висунуті відповідно Дніпропетровською та Запорізькою організаціями НСЖУ.

 

Нагадаємо, у квітні ФСБ Росії в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста “Радіо Свобода” Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться “заклики до порушення територіальної цілісності РФ”. Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.
28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.
У липні Семені обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська карта Російського національного комерційного банку (РНКБ) виявилась заблокованою.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня відхилив скаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.
Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семени повідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

Адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом дорівнюють нулю.

5 жовтня Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени.

Читайте також:
Журналісти пікетували посольство РФ у Києві з вимогою звільнити ув’язнених колег

Порошенко не вручив Сенцову Шевченківську премію, бо сучасна Росія переплюнула СРСР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна