На захист Суспільного. Після відставки Аласанії з НТКУ депутати і медійники створили коаліцію

 

Світлана Заліщук
народний депутат України, журналістка, співголова партії “Демальянс”

(FB)

Нас сьогодні зібрала заява про звільнення Зураб Аласанія [з посади керівника Національної телекомпанії] і загроза того, що реформа суспільного мовлення може бути зірвана. Є взагалі інформація, що на днях може бути призначення нового голови Суспільного – одного з наближених до АП, яке поставить під сумнів незалежність каналу.

Ми створили коаліцію «За суспільне мовлення» і висунули публічні вимоги. Нижче текст відкритий до підписання.

Звернення до Президента України
Кабінету Міністрів України
Верховної Ради України
журналістської спільноти

У зв’язку із заявою про звільнення генерального директора НТКУ Зураба Аласанії ми, журналісти, народні депутати та медіа-експерти обговорили ситуацію довкола реформи суспільного мовлення. Ми вважаємо, що відсутність належної і своєчасної реакції на проблеми, які виникали і продовжують виникати в процесі реформування державних мовників у Національну суспільну телерадіокомпанію України можуть спричинити зрив реформи.

Тому ми об’єднуємося у коаліцію “За суспільне мовлення” та вимагаємо:

Припинити саботаж реформи суспільного мовлення в Україні.

Забезпечити у 2017 і подальших роках повноцінне фінансування суспільного мовника в обсязі гарантованому законом. Проведення Євробачення не повинно фінансуватися за рахунок урізання коштів, передбачених для функціонування НСТУ.

Від Кабінету Міністрів України забезпечити внесення змін до актів уряду та актів міністерств, необхідних для завершення перетворення та подальшого функціонування ПАТ НСТУ, затвердити доопрацьований і погоджений із громадськістю Статут НСТУ до 31 грудня 2016 року.

Від Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики розглянути ситуацію щодо проблем суспільного мовлення та забезпечити контроль щодо ухвалення статуту НСТУ.

Від Фонду державного майна України – провести оцінку майна Національної телекомпанії України та її філій до 30 листопада 2016 року.

Від Кабінету Міністрів та Держкомтелерадіо погодити кандидатуру в.о. гендиректора із Наглядовою Радою НСТУ.
Гарантувати незалежну редакційну політику, зокрема, у висвітленні антикорупційних тем, реформ та суспільно-важливих подій.

Не допустити згортання співпраці з усіма розслідувальними програмами, що виходять на “UA: Перший” та забезпечити невтручання в їхню редакційну політику.

Від Кабінету Міністрів передбачити тимчасовий порядок фінансування ПАТ НСТУ у першому кварталі 2017 року.

Від Кабінету Міністрів та Держкомтелерадіо вимагаємо не розглядати заяву про звільнення генерального директора НТКУ Зураба Аласанії, попередньо не заслухавши інформацію Аласанії щодо проблем впровадження реформи суспільного мовлення.

Коаліція є відкритою громадською ініціативою. Ми звертаємося до наших колег із закликом підтримати вимоги та стати на захист реформи.

Нагадаємо, що створення суспільного мовлення було однією з головних вимог громадянського суспільства під час Революції гідності та є ключовим пунктом міжнародних зобов’язань України. Закликаємо усі органи влади, так чи інакше причетні до створення суспільного мовлення довести реформу до кінця.

Наталя Гуменюк
Роман Вінтонів
Наталя Седлецька
Севгіль Мусаєва
Євген Глібовицький
Наталя Лигачова
Денис Бігус
Наталя Соколенко
Тетяна Даниленко
Отар Довженко
Тарас Петрів
Кирило Лукеренко
Андрій Баштовий
Дмитро Гнап
Оксана Коваленко
Михайло Ткач
Катерина Горчинська
Анастасія Станко
Федір Прокопчук
Ангеліна Карякіна
Андрій Юхименко
Олег Гавриш
Євген Самойленко
Анна Білоус
Тетяна Пеклун
Світлана Остапа
Оксана Романюк
Тарас Шевченко
Костянтин Квурт
Андрій Сайчук
Євген Спірін
Катерина Сергацкова
Роман Вибрановський
Вадим Міський
Ігор Розкладай
Юрій Луканов
Діана Дуцик
Галина Петренко
Вікторія Сюмар
Світлана Заліщук
Мустафа Найєм
Сергій Лещенко

Читайте також:
Аласанія подав у відставку через проблеми з бюджетом Євробачення та майбутнього Суспільного

Євген Глібовицький: “Громадське” – страховка на випадок невдачі Суспільного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна