Відомі українці зачитали лист Сенцова. ВІДЕО

 

Відомі українці зачитали лист Олега Сенцова, написаний ним у серпні 2016 року, у відео “Громадського”.

Серед українців, які зачитали лист письменник Сергій Жадан, співачка Каша Сальцова, актор Олексій Вертинський та ін.

Серед учасників була також кримчанка, олімпійська чемпіонка Ріо 2016 Анна Різатдінова.

Як повідомляла “Новинарня“, міністерство юстиції Російської Федерації відмовило Міністерству юстиції України в передачі кримчан Сенцова й Олександра Кольченка в Україну, мотивуючи це тим, що вони нібито є російськими громадянами. Захист ув’язнених наполягає, що після окупації Криму вони не вступали в громадянство РФ.

Як відомо, 7 квітня 2016 року Мін’юст України повідомив, що звернувся до Росії з проханням видати Сенцова й Кольченка. Після цього мін’юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох засуджених для подальшого відбування покарання на Батьківщині.

Українських активістів-кримчан Олега Сенцова й Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалах офісів партій на півострові. Обидва вину не визнали.

25 серпня 2015 року суд у Ростові-на-Дону виніс вирок Сенцову й Кольченку, засудивши до 20 і 10 років ув’язнення в колонії суворого режиму відповідно. Верховний суд Росії залишив без зміни рішення суду першої інстанції.

Міжнародні організації визнали, що справа проти Сенцова і Кольченка є сфабрикованою, та виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи звільнити їх.

Олександр Кольченко ув’язнений в колонії ФКУ ІК-6 в місті Копейськ Челябінської області, Олег Сенцов – у Якутії (колонія ІК-1, місто Якутськ).

Читайте також:
Лист Сенцова з російського полону:
Не треба нас витягувати за будь-яку ціну, перемогу це не наблизить

Сенцова в Якутську помістили у камеру з “пекельними” умовами. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна