Євросоюз і Канада підписали угоду про зону вільної торгівлі на тлі протестів

 

Керівники ЄС та Канади підписали угоду про торговельно-економічне співробітництво ЄС і Канади (CETA), яка передбачає зону вільної торгівлі. Церемонія підписання пройшла у Брюсселі 30 жовтня, інформує “Європравда”.

Договір підписали прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Європейської ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

“Було непросто, та ми врешті-решт упоралися. Ми закладаємо міжнародний взірець для наслідування іншим”, – сказав Трюдо, вітаючи Туска та Юнкера.

Тепер угоду має схвалити Європарламент, відтак її часткове застосування може розпочатися на початку наступного року.
Однак повна реалізація, яка включатиме в себе суперечливу систему захисту інвестицій, настане лише після ратифікації понад трьома десятками національних і регіональних парламентів.

Як відомо, саміт ЄС- Канада був запланований на 27 жовтня, але був скасований, оскільки угоду блокувала Бельгія. Однак, 27 жовтня у Бельгії було досягнуто внутрішнього консенсусу щодо угоди.  28 жовтня за угоду про зону вільної торгівлі між ЄС і Канадою проголосував парламент Валлонії, який її блокував раніше.

Вважається, що СЕТА є своєрідним плацдармом для подальшої запланованої угоди про зону вільної торгівлі Євросоюзу та США – так званого Трансатлантичного партнерства (TTIP).
Прихильники СЕТА кажуть, що угода має збільшити товарообіг між ЄС та Канадою на 20% та додати до економіки ЄС близько 13 трлн. доларів на рік, а до економіки Канади.

Угода про зону вільної торгівлі між ЄС та Канадою прибирає 99% митних ставок у взаємній торгівлі.

За даними Євростату, минулого року ЄС мав торговельний профіцит з десятою економікою світу на рекордному рівні у 6,9 млрд євро. Канада – 12-й найбільший партнер ЄС за імпортом, 13-й – за експортом.

Водночас, як повідомляє Deutsche Welle, церемонія підписання відбулася на тлі протестів біля штаб-квартири органів ЄС. Люди виступають проти СЕТА та побоюються ухвалення ЗВТ зі США.

Читайте також:
Канадський парадокс: чому білінгвізм не працює і як захищати “непрестижну” мову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна