Вибори в Ісландії: Піратська партія – третя, правляча партія провалилася

 

На парламентських виборах в Ісландії, що відбулися в суботу, 29 жовтня, перемогу здобула Партія незалежності. При цьому Ісландська піратська партія, якій деякі опитування пророкували перемогу, посіла третє місце.
Результати виборів наводить “Європравда” з посиланням на газету Morgunblaðsins.

Партія незалежності, яка досі була молодшим партнером у правлячій коаліції, отримала 29,1% голосів і може розраховувати на 21 місце у парламенті (альтинг – однопалатний парламент Ісландії – налічує 63 депутатів).

Як зазначає Bloomberg, керівник Партії незалежності міністр фінансів Б’ярні Бенедиктссон зміг привести партію до перемоги, спираючись на економічні успіхи країни. Протягом останніх років економіка зростала на 4% в рік, а рівень безробіття виявився рекордно низьким – менше двох відсотків.

“Лівий-Зелених рух” набрав 15,8% та отримає 10 місць.

Ісландська піратська партія посіла третє місце з 14,5 % і матиме також 10 депутатів. Досі вона була представлена трьома парламентаріями.

Передвиборні опитування пророкували Піратській партії більш вагомий результат – понад 20%. У травні цього року вона була найпопулярнішою в країні.
Якби вона здобула перемогу, то стала б першою популістської партією, яка пройшла в парламент на тлі зростання популярності “контрсистемних” рухів по всій Європі. Проте і нинішній результат став для неї рекордним.

До своїх союзників “пірати” зараховують лівого грецького прем’єра Алексіса Ципрас, лівий іспанський рух “Подемос” та італійських популістів із “Руху “П’ять зірок”.
Серед вимог піратів – 35-годинний робочий тиждень, реформа закону про авторські права, захист персональних даних від влади і поліції тощо.

Прогресивна партія Ісландії, яку очолював заплямований офшорним скандалом екс-прем’єр і яка входила до правлячої коаліції, зазнала нищівної поразки, втративши порівняно з минулими виборами понад 13% підтримки. Тепер із результатом 11,3% вона може розраховувати на 8 місць.

Решта голосів розподілилися наступним чином: Партія реставрації набрала 10,5% і отримала 7 місць, партія “Світле майбутнє” – 7,3% (5), Соціал-демократична партія – 5,8% (3).

Всього у виборах взяли участь більше 106 тисяч ісландців, явка склала 43%.

Про наміри провести дострокові парламентські вибори заявив прем’єр-міністр країни Сігурпур Інгі Йоханнсон у серпні цього року.
Попередній прем’єр Ісландії Сігмундур Гуннлаугссон у квітні подав у відставку після скандалу з панамськими офшорами.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна