КВУ: антикорупційна реформа в частині е-декларування є успішною

 

Ще до закінчення терміну подання е-декларацій цілком очевидно, що антикорупційна реформа в частині запровадження електронного декларування є успішною. Такий висновок зробила експертна група проекту “Дослівно” Комітету виборців України.

“Навіть з невеликого обсягу проаналізованих декларацій зрозуміло, що більшість високопосадовців надзвичайно відповідально поставилися до процесу заповнення е-декларацій”, – ідеться в повідомленні КВУ для “Новинарні“.

“Виявилося, що найкраща запорука для «гарної пам’яті» чиновників – це кримінальна відповідальність за внесення недостовірних даних до системи електронного декларування”, – наголосив Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

Водночас, досвід багатьох високопосадовців, які багато годин, а інколи навіть і днів витратили на заповнення декларацій та внесення даних, показав, що система електронного декларування потребує суттєвого вдосконалення.

“Кілька десятків тисяч користувачів та кількасот тисяч відвідувачів просто «поклали» систему. Зрозуміло, що є дуже серйозні питання, як до розробників, так і до тих, хто ставив технічне завдання”, – заявив керівник експертної групи проекту “Дослівно” Денис Рибачок.

“Хоча й самі чиновники чітко показали, що багато хто з них страждає на «синдром студента». Понад 50% декларантів відклали заповнення документу на останній тиждень”, – зазначив він.

Після закінчення періоду заповнення електронних декларацій слід очікувати ще більшої інформаційної уваги до цієї теми, вважають в КВУ, оскільки, окрім детективів НАЗК, дані про майно та доходи високопосадовців почнуть аналізувати громадські активісти та журналісти.

“Ми спостерігали навесні і влітку спроби деяких політиків дискредитувати саму систему електронного декларування. На щастя, вони були марними. І зараз ми спостерігаємо початок кардинально нового етапу у відкритості влади”, – підкреслив Олексій Кошель.

У КВУ нагадали, що більшість політичних сил в українському парламенті публічно відстоювали необхідність запровадження електронного декларування майна та доходів. Однак група з 48 народних депутатів зробила подання до Конституційного Суду з приводу конституційності окремих положень законодавства, які регулюють систему електронного декларування. Майже всі ці депутати є представниками “Опозиційного блоку”.
Ухвалою колегії суддів відкрито конституційне провадження у справі; поки здійснюється підготовка справи до розгляду на пленарному засіданні.

infografika_e-deklaratsiyi_po-tizhnyah

Читайте також:
Терміни подачі е-декларацій не будуть продовжувати

Посли “Великої сімки” написали Порошенку листа через загрозу е-декларуванню

Декларація Авакова: авторське право на сценарій у вигляді рюкзаків та дорогоцінні колекції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна