Федерацію боксу окупованого Криму очолив Воронок – екс-лідер банди “Сейлем”

 

Новым президентом Федерації боксу окупованого Криму у четвер, 27 жовтня, був обраний раніше судимий кримінальний авторитет Сергій Воронков. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Кримінформ”.

За даними ЗМІ, Сергій Воронков (кличка “Воронок”, 1961 р.н.) у 1990-х роках був лідером відомої кримської банди “Сейлем”. Він не перший активіст колишніх організованих злочинних угруповань, які тепер входять до керівних оранів окупованого півострова.

Воронок у 1990-х

Воронок у 1990-х

ОЗУ (рос. ОПГ) “Сейлем” вважалося найбагатшим злочинним угрупованням Криму, воно мало і, можливо, має тепер розгалужені зв’язки в органах державної влади та місцевого самоврядування.

З часом навіть була створена “сейлемівська” Партія економічного відродження Криму (ПЕВК), лідером якої став В’ячеслав Шевйов (рос. Шевьев).

У міліцейських оперативних базах середини 1990-х років також як один із членів ОПГ “Сейлем” проходив Сергій Аксьонов (на прізвисько “Гоблін”), якого 27 лютого 2014 року на початку російської окупації було незаконно призначено прем’єр-міністром Автономної Республіки Крим, а 17 березня 2014 року незаконно призначено головою Ради міністрів так званої “Республіки Крим”..

У жовтні 2006 року постійний представник президента України в АРК Геннадій Москаль згадував: “Я прибув до Криму в 1997 році (як начальник Головного управління МВС України в АРК)… Вся кримська громадськість знає, хто тоді керував Кримом, і що розставляли кадри Шевйов, Данелян і Воронков…”

“Лігвом [бойовиків Воронкова] вважався ресторан «Сейлем». У кращі часи кількість бойовиків коливалося біля 1000 чоловік, цьому ОЗУ інкриміновано близько 50 резонансних вбивств. “Сейлемівські” в 1992 році вступили в конфлікт із досить впливовим на той час угрупованням «Греки», результатом чого став розгром ОЗГ «Греки»”, – писав свого часу один із “профільних” сайтів.

“Класичним” вважається також протистояння “Сейлема” за право панування в Криму з ОЗУ “Башмаки”.

sergey-voronkov-voronok-_2У кінці 90-х, після розгрому ОЗУ, Сергій Воронков – голова Сімферопольського міського відділення Союзу промисловців і підприємців, екс-депутат місцевої міськради – отримав сім років позбавлення волі.

“У Криму ледь не кожній пенсіонерці відомо, що після повернення з в’язниці «Воронок» залишився живий тільки в обмін на обіцянку колишнім соратникам по «Сейлему» піти в тінь і не намагатися повернути собі колишню могутність”, – писав у 2014 році сайт “Антикор” з посиланням на “Новий регіон”, зазначаючи, що вже на той час Воронков активно займався політикою – “направляв” організацію “Громадянський актив Криму”, налагоджував роботу з місцевими прихильниками Вітренко (ПСПУ) та комуністами Грача.

Обрання “Воронка” президентом федерації боксу окупованого Криму, що входить до системи Федерації боксу Росії, можна вважати способом остаточної легалізації “авторитета” в новій владній системі Криму із заявкою на вихід, можливо, на загальноросійський рівень.

“…Сергій Михайлович (Воронков) допомагає розвитку боксу в нашій республіці з 1993 року, коли були проведені перші юнацькі змагання. Недавні успіхи Вадима Кудрякова і Рустема Мустафаєва на чемпіонаті світу серед студентів – багато в чому теж заслуга Воронкова. Він давно надає підтримку боксерам в Керчі…” – повідомив “Кримінформу” виконавчий директор федерації боксу окупованого Криму Віктор Спірін.

За його словами, першим масштабним змаганням кримських боксерів за нового керівника республіканської федерації стане чемпіонат Росії, який 21-29 листопада відбудеться в Оренбурзі.

“Туди відправимо 5-6 найсильніших наших учасників. Сподіваємося на подальший розвиток боксу в Криму і збільшення його популярності”, – уточнив співрозмовник.




Наразі деякі російські видання з обережним сарказмом повідомляють про нову посаду Воронкова, згадуючи його як “авторитетного бізнесмена” із 90-х.

Коментатори в соцмережах зазначають, що ще одним членом ОЗУ 90-х років, легалізованим у новій кримській владі, є Андрій Ростенко з угруповання “Греки”, нині – близький до Аксьонова “голова адміністрації міста Ялта”.

Коментатори нагадують також, що одним із засновників близької до “Сейлема” ПЕВК, яку згодом називали “партією розстріляних”, був Андрій Сенченко, у 1993-1997 роках – віце-прем’єр уряду Криму, із 2006 року – народний депутат України від Блоку Тимошенко (тепер – ВО “Батьківщина”).
У березні 2014 року указом в.о. президента України Сенченко був призначений т.в.о. заступника глави адміністрації президента, яку тоді очолював Сергій Пашинський.

Читайте також:
Викладачі українських вишів відвідали конференцію в окупованому Криму
та щиро дякували Аксьонову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна