Школи “ДНР”: як вивчають українську історію і мову

 

автор: Ліна Кущ
BBC Україна

Уранці минулої середи в донецькій школі, де працює Вікторія, оголосили скорочений день. Уроки закінчилися о 12-й, після чого група вчителів організовано вирушила до центру міста. Цього дня ховали бойовика “ДНР”, громадянина Росії Арсена Павлова (“Моторола”).

“У натовпі бюджетників, яких зігнали на центральну вулицю, були вчителі, викладачі вузів, студенти. Впізнала деяких наших випускників. У когось у руках прапори “ДНР”, у когось – таблички з назвами районів. “Куйбишевський район”, “Ленінський район” тощо. Усі ішли, як на демонстрації. Заплаканих облич не бачила, запаху валідолу не відчула. Пройшлися до центральної площі – і додому, грітися і використовувати зайвий вихідний”, – розповідає Вікторія.

До війни співрозмовниця викладала історію в школі з українською мовою навчання. Розповідала про історію України. Тепер школа повністю російськомовна.

“Замість історії України вивчаємо “історію Донецького краю”. У старших класах її включили до так званої “Истории Отечества” – курсу, в який входить й історія Росії. У програмах тепер немає поняття “Київська Русь” – замість неї просто “Русь”.

“Мови народів Донбасу”

Є зміни і у програмі української мови та літератури. Із вересня кількість годин на їх вивчення різко скоротилася: до однієї години на тиждень. В середньому – півгодини на мову і півгодини на літературу. Загалом – по 18 годин протягом навчального року.

“Україномовних класів у школах залишилося мало, – говорить Ірина, учителька української мови та літератури з Донецька. – Окремих програм для них немає, і так було завжди. Більше того, в жодному документі щодо початку навчального року я не зустріла таке поняття, як “клас з українською мовою викладання” (або як це було сформульовано минулого року – “класи з викладанням мовою народів Донбасу”).

За інформацією на сайті так званого “міністерства освіти “ДНР”, у 2015/16 навчальному році співвідношення російських та українських класів становило 97% до 3%.

Скільки класів із українською мовою викладання залишилося в “республіці” наразі не відомо. Але такі класи деінде збереглися – переважно у школах, які до війни були повністю україномовними.

Деякі педагоги кажуть про тиск, який чиниться на батьків та директорів шкіл.

Батькам наполегливо радять писати заяви про те, щоб діти навчалися російською. І хоча в “ДНР” дві “державні” мови – російська та українська, – в освіті зараз панує одна.

Як розповіла BBC Україна вчителька однієї з донецьких шкіл, де зберігся український клас, на початку навчального року у райвідділі освіти затребували оригінали заяв батьків про бажання навчати дітей українською мовою та письмові пояснення від дирекції школи.

“На директорів тиснуть, щоб навчання було лише російською. У свою чергу, директори тиснуть на батьків. Не обов’язково всі погоджуються, але коли більшість батьків за російську мову, інші змушені підкорятися”, – пояснила співрозмовниця.

storinka-z-pidruchnika-dnr

Щоденники від “Оплоту”

За два роки у школах на непідконтрольній українському уряду території “вичистили” будь-яку згадку про Україну.

“Зачищали символіку, проходили комісії по класах, дивилися, чи немає на стендах чогось українського. Після кількох таких кампаній в одному класі знайшли стенд, де розповідалося про українське ЗНО. Був скандал”, – розповідає Ірина.

storinka-z-pidruchnika-z-ukrayinskoyi-movi-dnrЗі шкільної програми викинули вірш народженого на Донеччині поета Володимира Сосюри “Любіть Україну”. Натомість дітям рекомендують учити вірш “Донеччино моя” цього ж автора.

Вчителі української або перекваліфікувалися на викладання російської мови, або змушені звільнятися з роботи та виїжджати на підконтрольну українському уряду територію.

У вересні цього року в Донецьку випустили підручники української для 1-х і 5-х класів. У них немає жодної згадки про Україну. Проте можна побачити прапор “республіки”і прочитати про “народ Донбасса”.

За винятком цих книжок, а також посібників для так званих “уроков гражданственности”, запроваджених із 5-го по 11-й класи, решта підручників у школах “ДНР” – із Російської Федерації, що масово завезені торік.

На перше вересня всі першокласники Донецька отримали два подарункових набори: від так званого “голови адміністрації міста” та від батальйону “Оплот”. Щоденники від “Оплота”щедро прикрашені символікою “ДНР” та портретами очільника “республіки”Олександра Захарченка.

Ідеологічна робота з підростаючим поколінням – це те, на що в Донецьку не шкодують ані грошей, ані навчальних годин.

Попит на репетиторів

Навіть школярі, які раніше навчалися українською, потроху забувають мову: немає практики.

Водночас частина випускників орієнтується на вступ до українських вишів. Це спричинило попит на репетиторів із української в Донецьку.

За свідченням мами однієї з донецьких одинадцятикласниць, розцінки на індивідуальні заняття з української мови навіть вищі за англійську. Графік репетитора розписано до кінця навчального року.

Так само затребувані приватні уроки з історії України. У Донецьку вони коштують 100-120 російських рублів на годину (близько 45 грн). Репетиторів шукають серед знайомих, говорять про це пошепки.

“Учні іноді розпитують мене, як вступати до українських вишів, які правила, що треба складати. Розповідаю обережно, лише тим, у кому впевнена. Бо за “українську агітацію”можна і в підвалі опинитися”, – каже вчителька історії Вікторія.

За її словами, частина учнів збирається здобувати вищу освіту за межами “республіки”. При цьому українські виші обирають не стільки із патріотизму, скільки із практичних міркувань. Платне навчання в Росії в кілька разів дорожче.

“У російських вишах плата за навчання вища за українські, та й життя дорожче. Тому батьки більше орієнтуються на українську освіту. Старшокласники – вони все розуміють, їм просто треба дати більше інформації. А от молодші класи, якщо так триватиме “промивання мізків”, можемо втратити”, – сумно констатує Вікторія.

З недавнього минулого
За даними головного управління статистики в Донецькій області, у 2013/2014 навчальному році 165,4 тис. школярів Донеччини навчалися українською мовою – це 50,4% від загальної кількості учнів. Зокрема 79,4 тис. дітей займалися в 472 українських школах, а 86 тис. – в українських класах у школах із двома мовами навчання.

У міських школах області українською мовою навчалися 47,6 % учнів, у сільській місцевості – 79,8%.

Читайте також:
У Краматорську розповіли, скільки дітей з ОРДО навчатимуться дистанційно у п’яти школах Донеччини

“Уроки громадянськості” в школах “ДНР”: як дітей перетворюють на “вату”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна