Україна в Мінську наполягає на поверненні Дебальцевого і ліквідації ДНР/ЛНР”

 

Місто Дебальцеве Донецької області (наразі – територія, підконтрольна “ДНР”) має перебувати під контролем України. Підстава для цього – виконання всіма сторонами Мінських угод. Про це заявила Дарка Оліфер, прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми після засідання ТКГ, що пройшло 26 жовтня в Мінську.

“Ми розглядаємо весь комплекс Мінських угод як єдиний пакет документів. Протокол від 5 вересня і Меморандум від 19 вересня 2014 року, а також Комплекс заходів від 12 лютого 2015 року є однаково важливими за значимістю. Дана позиція України була зафіксована на зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки” в Берліні.
Ми вимагаємо від всіх підписантів виконання взятих на себе зобов’язань. Зокрема, у відповідності з лінією розмежування від 19 вересня 2014 року Дебальцеве має перебувати під контролем України, але було захоплено представниками ОРДЛО всупереч Мінським домовленостям”, – написала Дарка Оліфер на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

За її словами, українська сторона Тристоронньої контактної групи також порушила питання про ліквідацію “ЛНР” і “ДНР”.

“Окремо Україна ставить питання скасування фейкових квазідержавних структур, які були створені в ОРДЛО з 2014 року. Зокрема, йдеться про скасування результатів псевдовиборів від 2 листопада 2014 року”, – написала Оліфер.

Київ також наполягає на тому, що виконанняю політичних і економічних пунктів “Мінська” має передувати вирішення питань безпеки.

“Блок питань з безпеки – точка відліку для всього Мінського процесу. Припинення вогню і стійкий світ – невід’ємна умова для просування вперед у вирішенні гуманітарних, політичних і економічних питань”, – повідомила Оліфер.

Проведення виборів на території, яка не контролюється українською владою, “де присутнє 40-тисячне угруповання іноземних військ і величезна кількість озброєнь, неможливе”, підкреслила речниця.

Вона нагадала про важливість взяття під контроль української кордону озброєними спостерігачами ОБСЄ.

“Особлива роль повинна бути відведена ОБСЄ. На непідконтрольну Україні частина українсько-російського кордону повинна вийти озброєна місія ОБСЄ. Нагадаю: забезпечення моніторингу та верифікації ОБСЄ за російсько-українським кордоном передбачено протоколом від 5 вересня 2014 року, однак цей пункт досі не реалізований”, – зазначила прес-секретарка Кучми.

Вона також повідомила, що на сьогоднішньому засіданні в Мінську голова СММ ОБСЄ Ертугрул Апакан поінформував про те, що місія також не має доступу до місць розведення сил і засобів.

Читайте також:
Порошенко назвав дві альтернативи Мінському процесу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна