Ціна відсутності 7-ї хвилі: на передову почали присилати 18-річних контрактників після місяця учебки

 

Роман Донік
армійський волонтер (Харків)

(FB)

Іноді бувають дні, події яких не те що вибивають з колії, а збивають з ніг. Після них хочеться взяти квиток на літак в один кінець і ніколи більше не повертатися. Тому що на третьому році війни, на третьому році Майдану, крім “господи смали”, в такі дні сказати нічого.

Я дуже довго не міг вирішити, як про це написати. Чи написати про те, що все не так, як хотілося б, із постачанням. Чи про те, що дітей почали брати на контракт. Я вмію думати масштабно. І розумію, які наслідки можуть бути. Але вирішив писати і про те, і про інше.

З першою проблемою впораємося, хлопців ми всі разом одягнемо. Це не перші й не останні. А ось що робити з другою проблемою, я не знаю.

Але те, що відбувається зараз, – це не правильно. Не повинно так бути.

Знаєте куди прийшло поповнення? Не просто в зону АТО. У резерв головнокомандувача.

“Шилки” (зенітна самохідна установка ЗСУ-23-4 “Шилка” — зенітна самохідна установка радянського виробництва, що призначена для безпосереднього протиповітряного захисту наземних військ). Ті, що працюють по наземних цілях. Ті, куди набиралися добровольці при формуванні. Ті, які повинні вийти при прориві противника в поле й зупинити все, що зможуть. І знищити все, що зможуть, поки самі не загинуть.

Ми розбиралися цілий день. Дев’ять осіб із 24 поповнення – [віком] до 20 років. П’ятеро 18-річних. Наймолодшому 18 років і два місяці.

Після місяця “учебки”. Навіть не пояснивши куди. Не навчивши. Навіть не давши грьобанний новий спальник. Навіть не давши елементарних знань, як можна вижити.

Верховний головнокомандувач недавно сказав, що “солдати строкової служби в АТО служити не будуть“. Він не обдурив. І його спічрайтер не обдурив.

Ви знаєте, що на строкову службу, з нового року, призиватимуть з 20 років. Це щоб дітей не призвати. Але 18-річні хлопчаки після підписання контракту відразу перестають бути дітьми. Вони стають тими, кого можна посилати на війну.
Надсилайте, але навчіть. Не гарматним м’ясом, а бійцями.

Я дуже добре розумію в чому перевага такого набору на контракт. Він гранично простий, хоча й цинічний. Люди вже відповідають де-юре за свої вчинки. Але інстинкт самозбереження ще не включився. У 18, в 19 немає страху смерті. Зовсім немає. І в принципі, за логікою, з них можуть вийти відмінні солдати. Якщо їх навчити. Якщо їх не місяць в “учебці”, а хоча б півтора року. Від стрілкотні до такмеда. Вони могли б бути хорошими солдатами. Але не з нашими “учебками”. І не з нашим підходом воєнкомів до набору.

З цих 18-літніх – всіх, абсолютно всіх обдурили. Військкомати сказали їм, що вони служитимуть в глибокому тилу. А потім їх поправили в “учебку”. А потім, через місяць, навіть не навчивши стріляти з автомата, їх відправили на першу лінію.

І звинувачувати в цій ситуації Генеральний штаб і керівництво “учебок”, в принципі, нема за що. Вони визначають результат по паперах, в яких усе по закону і все написано. Якщо зараз підняти папери, то все новобранці відзаймалися по 100500 вправ і всі нормативи здані на відмінно.

У нас немає системи контролю та оцінки навчання безпосередньо курсантів. А ті люди, які повинні це робити на випуску після навчального циклу – просто тварюки, що не бажають працювати на результат. Всі ці іспити і всі ці типу заліки – це масові фальсифікації, мета яких – показуха.

І у воєнкома всі підписи стоять там, де потрібно. З усім ознайомлений, з усім згоден. І навіть у командира полку, який взяв цих салабонів, зарахував до штату і відправив на передок, теж усе в порядку з паперами. І совість не мучить. І кошмари ночами не сняться.

Ми, звичайно, одягнемо цих пацанів. А хлопці зроблять із них солдатів. Уже на передку. Навчать і воювати, й виживати. Але мені все менше подобається те, на що перетворюється Україна.

І єдине, що мене тримає тут і утримує від купівлі квитка на літак – це ті, хто загинули за те, щоб ми пройшли шлях до цієї точки. Загинули, щоб ми змогли піти далі, до перемоги.
………………
Допомогти перемозі? Це легко.
Репост це теж допомога.

Для тих хто хоче допомогти грошима:
гривня карта Приватбанку 5168 7572 8903 0092 Донік Роман
PayPal: [email protected] (з приміткою до платежу Donik)

Питання? Телефонуйте 093 487 99 36 Роман
…………..
Посилки можна відправляти на Харків “Новою поштою”
за рахунок одержувача
1-ше відділення “Нової пошти”
Казаков Анатолій 050 400 56 24

Читайте також:
Порошенко пояснив, чому не оголошуватиме чергову мобілізацію

Бутусов: Кампанію з контрактами ЗСУ провалено. Потрібна сьома хвиля мобілізації

Донік: Ми не волонтери, ми допоміжна служба тилу, яка допомагає ЗСУ вбивати терористів

donik-kontraktniki-18_1

donik-kontraktniki-18_2

donik-kontraktniki-18_3

donik-kontraktniki-18_4

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна